TW
0

L'imputat Felip Ferré, exregidor del PP a Lloseta, apartat de les files conservadores, ha estirat la manta en el cas Scala i amb les seves declaracions hi ha involucrat tota l'excúpula del PP. No se'n salven ni l'anterior president de l'Executiu, Jaume Matas, ni alguns dels seus exconsellers, com ara Joan Flaquer (Turisme) i Josep Juan Cardona (Comerç, Indústria i Energia), ni tampoc l'exdelegat del Govern, Miquel Ramis, que per primer pic apareix relacionat amb la presumpta trama de corrupció del CDEIB. L'expresident Matas hi apareix de ple quan Ferré parla de la fira Gurmet organitzada a Miami per abril de 2006. L'exedil declarà al jutge que havia rebut l'encàrrec de part de Cardona. Aquest li explicà que "havia d'inflar la factura perquè així li ho havia dit Matas". D'aquesta manera, Ferré hi introduí un sobrecost d'un 40%. Segons la seva versió, una part d'aquests diners acabà als comptes del PP.

Matas i Ferré són família política i aquesta situació servia perquè el segon dugués en persona diferents projectes al Consolat de la Mar. El líder autonòmic hauria ordenat al conseller de Turisme, Joan Flaquer, que el projecte Honey Moon fos a càrrec de l'empresa de Ferré. Matas també hauria manat que ocupàs el número tres de la llista del PP a Lloseta. La declaració de l'exregidor davant els fiscals Anticorrupció Joan Carrau i Pedro Horrach generà l'obertura d'una peça secreta en el cas Scala. Els diners (recaptats amb factures inflades abonades pel CDEIB, segons el sumari) "se'ls repartien (Josep Juan) Cardona, (Kurt) Viaene i (Antònia) Ordinas". I subratllà: "Inicialment, els doblers que aconseguien per mitjà d'aquestes societats eren per al Partit Popular. Eren lliurats a Miquel Ramis i després se'ls quedaven Cardona, Viaene i Ordinas". D'acord amb la declaració judicial de l'exedil, el Partit Popular va rebre "com a mínim" 250.000 euros en gairebé quatre anys. En la desviació d'aquestes quantitats al PP hi hauria tingut un paper clau Miquel Ramis. Segons afirma la Fiscalia Anticorrupció, era l'encarregat de recaptar els doblers.

Bàsquet

La jutgessa, així mateix, ha ordenat a Hisenda que investigui les operacions efectuades pels clubs de bàsquet Bàsquet Alcúdia i Joventut Mariana, relacionats amb Miquel Ramis. Ferré, en la seva declaració, sosté que Cardona li manifestà en diverses ocasions que Ramis els "estava estrenyent" perquè un percentatge dels diners que es repartien anàs al PP. L'acte d'aixecament del secret del sumari dictat per la jutgessa instructora del cas Scala es basa en noves imputacions per fets punibles aportades pel Ministeri Públic.

Segons pareix, Ferré hauria aportat als fiscals documents i dades concretes de la seva denúncia contra els principals dirigents del PP, però fonts de la defensa ho dubten i resten credibilitat a la declaració "d'un imputat que per tal de veure reduïda la seva pena és capaç de qualsevol cosa", assenyalen. Ferré afirmà que havia pagat "dues extorsions", una a Cardona i una altra que cobrà ell mateix, amb els diners de Gourmet and Boutique Island, societat de la qual és administrador únic, i que foren Cardona, Viaene i Ordinas els qui li ordenaren pagar aquestes extorsions. Fins i tot, segons l'exregidor del PP de Lloseta, "per pagar una de les extorsions, per un import de 25.000 euros, s'inventaren un contracte de Gurmet amb el CDEIB pel valor esmentat".

La presumpta extorsió provenia d'un fotògraf que captà Cardona comprant televisors a la Xina i que reclamava un deute. La jutgessa ha convocat en qualitat de testimonis Jaime J., Javier E. i Miquel V., i com a imputats Francesc Pomar i Joan Company. També ha citat com querellats Cardona i Viaene, defensats pels advocats Josep zaforteza i Gaspar Oliver, respectivament, en principi per al 6 d'agost, encara que la declaració d'ambdós s'ha ajornat fins a la tercera setmana de setembrembre.

Notícies relacionades

Nous imputats

Ferré lliurà una extensa declaració voluntària als fiscals, que després ratificà a la seu judicial. Algunes fonts consultades per aquest diari afirmen que es tracta d'una acció "teledirigida" per un imputat "que, quan va ser detingut, va declarar qüestions en termes totalment diferents dels que ara sosté". Alguns dels imputats en la causa, oberta per aclarir una presumpta trama il·legal d'abonament de comissions, han apuntat cap a l'exgerent del CDEIB Antònia Ordinas, l'exdirector general de Promoció Industrial Kurt Viaene i el mateix exconseller Cardona com a cervells de la xarxa de corrupció teixida al CDEIB. El testimoni de Ferré avala aquesta tesi, perquè indica que muntaren diverses societats que tenien com a socis reals Cardona, Viaene i Ordinas, que eren els qui passaven factures inflades al Consorci.

La declaració de Ferré abunda en imputacions directes a l'expresident Jaume Matas. Per exemple, afirma que va ser aquest qui va ordenar a Miquel Vaquer (exdirigent del Mallorca) a "cobrir un préstec que (Ferré) tenia amb Bancaja per un import de 243.000 euros i al qual no podia fer front". "Jaume Matas sempre estava cobert, atès que intentava eludir tot contacte directe, sense deixar rastre", assenyala l'exregidor de Lloseta. A més, declara que tots els seus projectes els lliurava "a la secretària de Matas en el Consolat de la Mar". Afegeix que dissabte, deia 13 de juny, rebé cap a les 15.45 hores una telefonada d'un número ocult en la qual una veu d'home li deia en mallorquí que "si parles, te'n penediràs".

"Flaquer i Alabern sabien que les factures eren falses"

"Flaquer i Alabern sabien que les factures de Gurmet contra l'Ibatur eren falses i, a pesar d'això, les pagaven", declarà Ferré en la seva denúncia del 19 de juny passat. Ferré reconeix que el projecte Honey Moon -un concurs per dur parelles xineses de lluna de mel a les Balears- fou un fracàs econòmic, perquè només rebé 300.000 euros de l'Ibatur i el cost final fou de 800.000 euros. A més, Ferré involucra Francesc Salas en el cobrament de comissions i una productora audiovisual com a "pantalla" per al pagament de copes a la Xina. L'exconseller de Turisme Joan Flaquer assegurà que "Matas no em va ordenar mai dur endavant el projecte Honey Moon, en el qual Alabern va estrènyer Ferré perquè aquest complís. La seva tesi no se sosté. No s'acceptà mai cap factura falsa".•