TW
0

L'objectiu del Govern era situar Balears en la mitjana del finançament autonòmic i el president, Francesc Antich (PSOE), deixà entreveure ahir que la darrera proposta feta per l'Executiu central encara no garanteix aquesta fita. Antich es reuní al matí amb la vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado (PSOE), i deixà clar que no havia tornat de Madrid satisfet. "No estic content" i "estic preocupat", reconegué. "De moment no hi ha acord". El president evità parlar de xifres, però advertí que el Govern ha fet els seus números i la proposta que els posà ahir sobre la taula la vicepresidenta no resol la "injustícia" que pateix Balears, "no dóna resposta a les nostres peticions" i "no cobreix les nostres expectatives". I, fins ara, les peticions i les esperances de l'Executiu passaven per situar Balears en la mitjana de finançament de les comunitats de règim comú -totes menys Euskadi i Navarra-, tal com s'han compromès en reiterades ocasions representants del PSOE i del Govern central, entre ells el president José Luis Rodríguez Zapatero.

Antich reconegué que allò que s'estava discutint amb Madrid era, precisament, que Balears se situàs en la mitjana i advertí que, per poder tenir garanties que això serà així, cal conèixer un seguit de variables que encara no estan clares, com l'aportació addicional que acabarà fent l'Estat al sistema -ara es parla d'uns 9.000 milions d'euros-, la concreció dels diversos fons que es crearan amb el nou sistema de finançament o si es tindrà en compte la recaptació real o la normativa. Precisament, tots aquests paràmetres eren els que en el seu moment justificaren que des de Balears es reivindicàs un finançament addicional d'entre 300 i 600 milions d'euros anuals, una petició que sortí de la Plataforma cívica per a la millora del finançament i que el Govern es va fer seva.

"Esper i confii que aquesta no sigui la darrera proposta perquè si ho és no ens va bé", sentencià el president, que comparegué al Consolat, ja a l'horabaixa, acompanyat del conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera. El cap de l'Executiu reiterà que Balears ha estat la més perjudicada per l'actual sistema i advertí que l'esforç que s'ha de fer amb les Illes "ha de ser més gran perquè la injustícia que pateix també és més gran". Tot i la manca d'acord, Antich deixà clar que continuarà negociant "fins al darrer moment", "els telefons treuran fum", -digué- i demanà que "no s'allargui més la processó" perquè "som els que més patim".

Notícies relacionades

En canvi, pagarà tot el tramvia

Una de freda i una de calenta. Si amb el finançament encara no es cobreixen les expectatives del Govern, amb el tramvia sí. La vicepresidenta segona, Elena Salgado, comunicà al president Antich que no hi haurà cap problema perquè l'Executiu central es faci càrrec dels 400 milions d'euros que costarà el projecte del tramvia des de Palma a l'aeroport. Així ho donà a conèixer el cap de l'Executiu després de reunir-se amb la ministra d'Economia i Hisenda. Madrid pagarà el tramvia dins el capítol d'inversions estatutàries, que han de suposar uns 400 milions d'euros anuals en inversions per a Balears fins al 2014 com a màxim.

Ara, les conselleries de Mobilitat i d'Economia i Hisenda i el Ministeri d'Economia i Hisenda treballaran una proposta de conveni que inclogui aquest compromís i es pugui signar de manera imminent per poder començar a executar-ne les inversions. Fins ara, el ministre de Foment, José Blanco, havia deixat en mans de la vicepresidenta Salgado l'autorització del conveni necessari per pagar el tramvia que ha d'enllaçar el centre de Palma amb l'aeroport de Son Sant Joan.