TW
0

El Govern reduirà el pes d'un sector públic que considera "sobredimensionat" i incrementarà els mecanismes de control per treure la Comunitat Autònoma del "top ten" de les administracions amb "corrupteles" en què se situà durant l'època de Jaume Matas (PP) com a president (2003-2007). Així ho anuncià ahir el conseller de Presidència, Albert Moragues (PSOE), que avançà que l'Executiu es dóna sis mesos per aplicar les recomanacions en "política d'integritat" fetes pel Fòrum de la ciutadania per a l'avaluació de les polítiques i serveis públics.
Les reunions d'aquest òrgan social han servit per assenyalar quatre àrees de risc de males pràctiques polítiques a partir de l'anàlisi de la "nefasta gestió" de l'època Matas: la contractació pública, l'ús d'informació privilegiada, l'urbanisme i les empreses públiques.

El Fòrum recomana al Govern que promogui la "tolerància zero" amb la corrupció, que augmenti les limitacions i la regulació d'entrada d'assessors i personal de confiança i que publiqui totes les subvencions i contractes. També planteja crear l'agència d'avaluació de polítiques públiques, la comissió d'ètica de presidència i el síndic de greuges. Moragues trobà una "anomalia democràtica" que les Illes no tinguin defensor del poble autonòmic, quan fa 16 anys que se'n creà la figura, però augurà un acord polític proper per nomenar-lo. A la vegada, anuncià que en els pròxims sis mesos el Consell de Govern aprovarà un codi ètic de "bones pràctiques" que afectarà des del president a tots els funcionaris de l'Administració autonòmica. "S'ha de millorar la manera de fer les coses" i "no pot ser que ens trobem al ‘top ten' de les administracions que han provocat corrupteles i malversació de fons per l'època Matas", afirmà. La comissió d'ètica, adscrita a la Presidència, serà l'òrgan que vigilarà aquestes polítiques d'integritat.

També en aquests sis mesos el Govern avaluarà com s'han d'aplicar més controls a l'entrada d'assessors i personal de confiança. Moragues recordà que molts dels casos de malbaratament de fons públics de la legislatura passada tenien com a protagonistes assessors en un context d'"impunitat". El conseller anuncià l'entrada imminent al Parlament de la llei del sector públic i deixà clar que l'Executiu es planteja una "reducció" del sector públic -empreses, consorcis i altres ens- perquè està "sobredimensionat". Amb tot, no aclarí si també es llevaran alts càrrecs i reconegué que per a un Govern de pacte un debat com aquest planteja més "dificultats".