TW
0

La societat civil està indignada amb els efectes que suposarà l'apagada analògica i el pas a la Televisió Digital Terrestre (TDT) en les emissions dels canals en català a les Illes Balears. Així es posà de manifest en l'acte organitzat ahir vespre per l'Obra Cultural Balear al Centre de Cultura Sa Nostra, que s'omplí fins a dalt per reivindicar la lliure recepció de les televisions en català.

El president de l'OCB, Jaume Mateu, anuncià les mesures que iniciarà l'entitat per aconseguir que es garanteixi l'emissió íntegra dels canals en llengua pròpia. En aquest sentit, Mateu indicà que l'entitat ha presentat ja davant el Consell Social de la Llengua Catalana una proposta de resolució en la qual s'insta el Govern autonòmic a actuar per garantir l'arribada normal del senyal de TV3 i de la resta de canals. A més, es reclamarà una millor dotació pressupostària per a tots els mitjans públics que facin del català i la qualitat "les seves senyes d'identitat". Mateu insistí que "la millor manera d'enfortir IB3 és garantir l'arribada de tots els canals en català ". De fet, instants abans, el vicepresident de l'OCB, Tomeu Martí, que fou el responsable de conduir l'acte, havia puntualitzat que aquest no anava "en contra de ningú, va a favor de tota la televisió en català, d'IB3, de TV3, de Televisió de Mallorca...".

Iniciativa legislativa

Jaume Mateu, en una emotiva intervenció, també anuncià que l'OCB impulsa, juntament amb Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural, una iniciativa legislativa popular per aconseguir mitjançant la recollida de 500.000 signatures l'aprovació d'una llei que legalitzi plenament les emissions de les cadenes autonòmiques en els respectius àmbits lingüístics. Aquest projecte, que rep el nom de Televisió senseFronteres, fou presentat pel coordinador d'ACPV, Toni Gisbert.

Notícies relacionades

Entre els presents no faltaren molts socis fundadors de l'associació Voltor, que l'any 1985 feren possible la recepció de les televisions de Catalunya i del País Valencià gràcies a la subscripció popular per a la instal·lació de repetidors a Alfàbia. Precisament l'actual directiu de Voltor, Maties Oliver, llegí el manifest Exigim que ens tornin TV3, C33 i Punt 2!.

Així mateix hi intervingué Ignasi Ribas, president de la junta directiva de l'OCB que féu possible l'arribada de TV3 i soci fundador de Voltor, qui recordà la tasca de l'entitat i cridà a la mobilització de la ciutadania per "no consentir allò que amb tanta lluita vàrem aconseguir". A l'esdeveniment hi assistiren, entre d'altres, la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, la regidora de Palma Nanda Ramon i el conseller insular d'Interior, Joan Lladó.

Cort s'afegeix a reclamar la recepció normal dels canals en català en la TDT

El ple de l'Ajuntament de Palma aprovà ahir una proposta de resolució presentada pel Bloc per "instar la Comunitat Autònoma, amb motiu de l'apagada analògica, a procurar la recepció normal de tots els canals en català en TDT de manera íntegra: TV3, 3/24, C33, K3, C300, Punt 2, Canal 9 i 9/24".

La resolució reconeix, així mateix, "el desequilibri a favor de l'oferta televisiva en castellà". Des del PSM-EN, partit integrant del Bloc i impulsor de la iniciativa, el secretari general de la Federació de Palma, Biel Riera, manifestà ahir que "no podem acceptar la supressió de les emissions de TV3 i el Canal 33 i la seva substitució pel canal internacional TV3CAT".