El PSM considera que el Pacte ha d'assegurar la recepció dels canals en català de la TDT

TW
0

El PSM-EN ha assenyalat avui que el pacte signat entre els partits que conformen el Govern inclou la necessitat d'assegurar la presència dels canals en català de la televisió digital terrestre (TDT) a Balears i, per aquesta raó, ha instat l'executiu autonòmic i IB3 a resoldre el fet que des del passat 1 de juny el senyal de TV3 hagi estat substituïda per la del seu canal internacional.

La formació nacionalista ha remarcat que, quan arribi l'apagada analògica, els ciutadans de les illes tindran una oferta en TDT «totalment desequilibrada» en quan als canals de televisió en català i castellà, ja que només quatre permeten desconnexions autonòmiques. Així, ha indicat que, segons les previsions a curt termini, haurà tres canals en català, davant de com a mínim 24 en castellà.

Així, el PSM-En ha afirmat que per donar compliment al Pacte la solució ha d'implicar la recepció normalitzada i íntegra de tots els canals de televisió digital en català com són TV3, 3/24, C33, K3, C300, Canal 9, Punt 2 i 24/9.

El passat dia 2 de juny, el conseller de Presidència, Albert Moragues,assenyalà, referint-se al fet que TV3 hi hagi cessat les seves emissions a les Balears i les hagi substituït per la nova marca internacional de la cadena, que aquesta no pot emetre a les illes si no ha pagat drets d'emissió. Alhora, ha remarcat que aquest fet «no vulnera ni en una coma» els acords tancats entre el Govern i la Generalitat de Catalunya.

El conseller ha indicat que hi ha moments en els quals coincideixen espais de la programació televisiva d'IB3 i TV3 i, per tant, no s'emeten els de la cadena catalana ja que aquesta no ha pagat els drets d'emissió.

Per aquesta raó, PSM i Els Verds van reclamar fa uns dies a TV-3 que pagui pels drets d'emissió de continguts aliens a Balears i que torni a emetre el seu senyal amb normalitat, perquè a les illes «volem veure el mateix que un senyor de Barcelona».

Per la seva banda, el president d'Esquerra Illes, Joan Lladó, ha assenyalat que la tornada a la normalitat passa pel fet que la televisió autonòmica balear, IB3, «no exerceixi» el seu dret a la prioritat en la difusió dels continguts externs, tal com assenyalen els estatuts de la Federació d'organismes de ràdio i televisió autonòmics (Forta), que és l'òrgan mitjançant el que les autonòmiques accedeixen al mercat internacional de TV, que, en un altre cas, estaria fora del seu abast.