TW
0

El nou president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer, vol que la gestora que condueixi el partit fins al congrés sigui la futura executiva de la formació. Flaquer té pensat que hi exerceixi un paper determinant Damià Nicolau, que seria el seu "número dos", el secretari general, un càrrec que ja ocupà durant la darrera etapa de la presidència de Maria Antònia Munar. I és que la gestora i l'executiva que té al cap Flaquer és la mateixa -potser hi haurà petites variacions- que proposava dilluns al vespre a l'executiva i al consell polític d'Unió Mallorquina i que aglutinava les diferents sensibilitats del partit.

Seria integrada per Nicolau; el batle de Campos, Guillem Ginard; el d'Alcúdia, Miquel Ferrer; el de Pollença, Joan Cerdà; la tinent de batle de Palma, Cristina Cerdó; la fins ara portaveu del partit i consellera insular de Medi Ambient, Cati Julve; Joan Monjo, regidor de Santa Margalida; l'exconseller de Turisme, Francesc Buils; el "número dos" del Consorci de la Platja de Palma, Antoni Moragues; i el conseller d'Esports, Mateu Cañellas. Amb tot, Cañellas podria ser un dels qui quedarien fora de la proposta final i no s'hi descarten altres canvis.

En principi, l'executiva es podria ampliar amb els consellers que té UM al Govern, i això permetria que Miquel Nadal i Miquel Àngel Grimalt en formassin part. A la vegada, es pretén que no tots els membres hi tinguin una secretaria -una tasca determinada- assignada i no tindria, tampoc, vicepresidents. D'aquesta manera, Damià Nicolau es convertiria en el "número dos", en la persona que duria el dia a dia del partit i la relació amb les direccions locals.

Nicolau, acceptat

I és que Nicolau, fins fa poc qüestionat pels crítics, seria acceptat ara per tots els sectors. Sobretot, després del paper exercit a l'hora de reconduir la crisi interna en la qual havia entrat el partit. Ell fou qui dilluns, ja entrada la nit, proposà la solució que finalment permeté desencallar un conflicte que s'enquistava després d'hores i hores de discussions. Nicolau plantejà que Miquel Àngel Flaquer fos president i que tingués les mans lliures per triar una direcció amb totes les sensibilitats. Però, alhora, proposà que es mantingués el congrés extraordinari i que Flaquer fos el candidat oficial del consell polític, amb la qual cosa el dit conclave evitaria un enfrontament intern i serviria, bàsicament, per ratificar el president i la seva executiva.

L'executiva es dividí
La proposta superava la divisió que hores abans s'havia produït dins l'executiva, en la qual la meitat de membres s'havia decantat per evitar l'encontre extraordinari i l'altra -sobretot els crítics- apostava per fer-lo. Finalment, un pic confirmat que es farà el congrés, l'executiva d'UM dimití en bloc davant el consell polític, en el qual s'havien sentit abans dures critíques contra la seva gestió. En principi, Flaquer serà l'únic candidat al congrés extraordinari, ja que s'entén que tots els membres del consell polític li donen suport perquè sigui el president i, per tant, cap d'ells no hi presentarà candidatures alternatives. Tot i que es improbable, ningú no descarta que es puguin presentar altres aspirants a la presidència però, si res no canvia, el gabellí arribarà al congrés d'Artà com a president del partit amb una executiva i els militants just els hauran de ratificar en els càrrecs.

Nadal, molest pel consell polític i els ‘seus' mouen fitxa per rellevar Cañellas

El fins dilluns president d'Unió Mallorquina, Miquel Nadal, està molt molest per com es desenvolupà el consell polític de dilluns passat. Els nadalistes interpreten com un intent més d'humiliació al seu líder que, finalment, es decidís sotmetre a votació el reglament del congrés extraordinari de manera separada i no en el mateix paquet que incloïa el nomenament de Miquel Àngel Flaquer com a president i com a candidat oficial al congrés. I és que, en fer-se la votació per separat d'un reglament que perjudicava els interessos de Nadal, el seu sector hi votà en contra i perdé clarament per 21 suports a 39 i quatre abstencions, una de les quals fou la de l'ara president, Miquel Àngel Flaquer.

Els nadalistes no eren partidaris d'un reglament com el que s'ha aprovat, perquè elegeix els compromissaris al congrés amb un sistema proporcional, en lloc del majoritari, que s'emprà en l'anterior i que permeté a Nadal controlar tots els representants triats a Palma. Amb un sistema proporcional, s'hauran de repartir proporcionalment entre tots els sectors en funció dels vots. Per altra banda, ahir es va conèixer que 63 dels 79 membres del comitè d'UM a Palma han signat un document en què demanen una convocatòria urgent del comitè de Ciutat per valorar la situació i prendre decisions de caràcter intern.

La petició s'emmarca en una operació per rellevar el president d'UM a Palma, el conseller Mateu Cañellas, enfrontat ara amb Miquel Nadal i amb la seva número dos a Ciutat, Cristina Cerdó. Els estatuts del partit preveuen relleus a les direccions locals després dels congressos ordinaris, però no queda clar si també es podrien fer amb els congressos extraordinaris, com el que és previst per a l'11 de juliol.