El Govern balear es planteja cercar socis privats que, o bé en solitari o bé amb el suport de l'Administració, ocupin el lloc del Grup Barceló com a adjudicatari de la construcció i explotació del palau de cogressos de Palma i de l'hotel annex. Aquest és un dels escenaris que té sobre la taula l'Executiu, després que Barceló s'hagi mantingut ferm en la decisió d'abandonar el projecte. Un altre escenari passa pel rescat de la concessió. Tant una alternativa com l'altra plantegen pros i contres que el Govern està estudiant a través dels seus serveis jurídics, als quals ha encarregat un informe per avaluar diferents solucions a la situació actual. En qualsevol cas, ara per ara no hi ha cap decisió presa.
L'opció per rellevar Barceló amb socis privats té com a principal inconvenient la dificultat de trobar algú que vegi rendible l'operació, sobretot després que s'hagi deixat entreveure que la raó de l'adjudicatari actual per abandonar es basaria precisament en la manca de viabilitat econòmica del projecte. Tanmateix, el rescat de la concessió obligaria l'Administració -Govern i Ajuntament de Palma- a fer-se càrrec dels 90 milions d'inversió que s'havia compromès a aportar el Grup Barceló. Aquesta opció implicaria que l'Administració s'hauria d'encarregar, entre altres, de l'hotel projectat i de cercar després algú que l'explotàs. També podria plantejar-se rescatar-ne la concessió per tornar a adjudicar-la a una altra societat de capital privat o mixta, amb participació pública.
Si optàs pel rescat de la concessió, l'Administració hauria d'al·legar un interès general i ho podria fer a través d'un procediment general i al marge de si hi ha o no culpabilitat del concessionari. El rescat es podria fer per imposició, la qual cosa podria desembocar en un procés judicial que afectàs les obres amb un retard, o es podria fer per acord. De moment, tant el Govern com Cort han manifestat la voluntat de cercar una solució negociada al conflicte, però mantenen que no s'ha produït cap incompliment del contracte. El Govern afirma que no hi ha cap sobrecost que justifiqui els 30 milions de més que demanava Barceló i defensa que totes les modificacions del projecte s'han fet d'acord amb l'adjudicatari. A més, adverteix que dels 20 milions d'euros públics que s'han aportat només se n'han executat en les obres uns 17. Per tant, les administracions no només tenen clar que no han d'indemnitzar, sinó que, en cas de conflicte, podrien demanar danys i perjudicis. En aquest sentit, el Grup Barceló sí que ha dipositat un aval de cinc milions d'euros per poder dur a terme les obres. Aquest aval també seria ara objecte de negociació.
El nou recinte firal, prop del palau
El nou recinte firal de Palma que projecta el Govern "no quedarà molt enfora" del palau de congressos. Així ho assegurà ahir el president de Fires i Congressos del Govern balear, Pere Trias, qui explicà que la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia es troba ja en la darrera fase de negociació d'adjudicació del projecte decidint entre dues propostes, i que s'anunciarà "en les properes setmanes". "El nou recinte no serà a l'aeroport, sinó molt a prop de Palma", avançà el president de l'empresa pública, que no volgué donar-ne més detalls per preservar la confidencialitat del concurs. L'Executiu estima una inversió de 30 milions d'euros, sense comptar el preu dels terrenys, davant els 120 milions previstos per l'anterior equip de Govern. "No hem de fer projectes faraònics, sinó adequats a la realitat que tenim", explicà Trias, qui admeté que el turisme de fires "no està en el seu millor moment".
Quant a l'aforament, el president de l'empresa pública es limità a dir que el nou recinte "serà un poc més gros" que el que actualment s'ubica a l'aeroport. Respecte a la possibilitat que el recinte firal i el palau de congressos es facin competència i "es prenguin" clients, Trias manifestà que "això no ocorrerà", ja que els productes són diferents i "l'oferta serà complementària" La nova instal·lació, segons va dir Trias, neix amb la intenció d'atreure el mercat internacional i vol situar-se entre els tres primers salons de la Mediterrània d'aquest tipus, prenent com a referent l'èxit de públic de la Fira nàutica que, segons dades de l'organisme, rebé uns 7.000 visitants estrangers en la seva darrera edició.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
indemnització de Barceló al Govern per deixar-los penjats, que paguin i a mes no tenguin concessió. Sempre igual, fan els que els dona la gana, i quan no els surt be, volen cobra mes i partir. Ido no, que sigui al reves, que paguin ells i se'ls tregui a potades.
Crec que el primer que s'ha de fer és acabar les obres i demostrar que les dificultats no són economique com diuen des de el Grup Barceló, Aquesta firma només li interessen els hotels al Carib i mantenir els pocs "ronyosos" que té a les Illes. Potser el millor es que marxin i donar-lo després a concessió amb un concurs públic. Segurament els de Barceló veuen que en Matas ja no hi és per fer les mangarrufes d'abans i saben que no tornarà. Gràcies a ....!!!!
feis un parc, cabrtons