Retornem, per un breu moment, a l'any 1996. Se celebra la Diada per la llengua i l'autogovern de l'Obra Cultural Balear i hi fa acte de presència qui llavors era -i encara ara és- batle de Selva, Joan Rotger. I vet aquí que Rotger és un cas paradigmàtic del viratge ideològic en el qual s'ha endinsat el PP darrerament, sobretot protagonitzat pels militants i càrrecs a la Part Forana: un perfil de mallorquí conservador, amb sentiment espanyol... però catalanoparlant. I orgullós de ser-ho. En aquell temps, l'actual president insular del PP de Mallorca havia donat suport, juntament amb altres dirigents populars del Raiguer, a determinades iniciatives que feien pensar que la qüestió lingüística anava per bon camí. De fet, la Llei de normalització del català ja estava aprovada.
En una fotografia del dia que l'OCB aconseguí reunir més de 20.000 persones a la plaça Major, es veu com Rotger pren part d'un seguici capitanejat per l'expresident Cristòfol Soler i qui llavors era la regidora de Cultura de Cort, Carme Feliu; la presidenta d'Emaya, Maria Crespo; el batle d'Inca, Pere Rotger; el conseller d'Ordenació del Territori, Bartomeu Reus; i el director general de Pesca, el manacorí Jaume Darder. De moment, cap d'aquests no ha mutat. Però Rotger es girà la camisa dia primer d'abril d'enguany, quan assistí a la protesta convocada pels metges i altres sanitaris en contra del decret de català. Qui fa anys feia ostentació de la seva posició a favor de la llengua catalana, ara en fa una guerra. S'ha de recordar, però, que aleshores era Cristòfol Soler qui comandava el partit, tot i que no per gaire temps, ja que la seva presidència no va arribar ni a complir l'any. Soler va situar el PP més a prop de la realitat de la terra, però les conspiracions intestines pogueren amb ell.
I ja han passat 13 anys
Pareix que els actuals dirigents del Partit Popular no sabien com afrontar, estratègicament, la manifestació del Círculo Balear. I motius per a la preocupació, n'hi havian. Per una banda, l'èxit de la manifestació apuntalaria el poder de Carlos Delgado, batle de Calvià, en la seva cursa per presidir el partit en l'àmbit balear. De fet, així ha estat. Però un fracàs de la marxa tampoc no era ben vist des del sector de Rosa Estaràs, ja que repercutiria en la imatge de tot el partit. Així que la maquinària del PP a Palma tenia poc a guanyar i bastant més a perdre.
Un reflex d'aquesta indefinició envers la qüestió lingüística fou l'absència de Rosa Estaràs en l'acte de dissabte. La presidenta havia deixat caure que no es manifestaria per problemes d'agenda. De fet, Estaràs visità el mercat de Santa Catalina a les 10. Tot seguit, a les 11.40 hores, volava cap a Eivissa per prendre part en un míting per les eleccions europees.
Ara bé, l'absència d'Estaràs s'ha interpretat més aviat en clau interna (del PP) que no pas ideològica. Estaràs, de fet, avala la tesi que el català és, ara per ara, una "imposició". Qui es perfila com el seu successor, una vegada que Estaràs se'n vagi al Parlament Europeu, també parla "d'imposició". És José Ramón Bauzá, batle de Marratxí i que no per casualitat era a la protesta. Un altre batle, el de Calvià, hi eclipsà la seva presència. Delgado ha capitalitzat el triomf del Círculo Balear. Tampoc no li falta mèrit, amb l'esforç que hi ha posat.
La marxa de dissabte, en la premsa en espanyol
dBalears creu d'interès donar a conèixer alguns comentaris apareguts en la premsa en espanyol sobre la manifestació de dissabte passat. Es publiquen en castellà per respectar-ne l'autenticitat.
El Mundo. "Impresiones".
"Los hechos son tozudos y es obvio que la convocatoria superó con creces a la "cadena humana per la llengua" y el "acampallengua" juntos. Que el periódico independentista Baleares sólo quiera ver 3.000 personas donde había 15.000, como informaba ayer en su web, responde claramente a su línea editorial pancatalanista i independentista". (...)
Roman Piña Oms. El Mundo.
"El sábado fue un día histórico. Me enorgullece pensar que también yo estaba allí gritando libertad. Y los miles y miles que también estuvísteis, aguantando el sol por las calles y en especial en la plaza de España, decidlo bien alto: ¡estábamos allí! Una sensación de auténtico orgullo calaba entre los manifestantes, que hablábamos en mallorquín y en castellano. Quizá más en mallorquín, porque salvo algún grupo de emigrantes o gentes de fuera, en cualquier caso muy bienvenidas, la mayoría eran mallorquines de siempre, y más diré: ciudadanos de Palma, cosa que se explica. El emigrante o bien foraster de primera o segunda generación tiene un cierto resquemor. Cree que en esta cuestión la palabra no la tiene él. Que puede molestar a los de casa". (...)
La Razón. Editorial
"El enorme éxito de la marcha en defensa de un derecho básico refleja el rechazo que tiene entre la población balear la imposición de una sola lengua del Gobierno del socialista Antich. Un idioma, el catalán, que la población de las islas se ha visto obligada a aceptar en la educación y, ahora, en la medicina". (...)
Tomás Andújar. D.M.
"Si opino que los funcionarios deben conocer las dos lenguas oficiales, algunos me tacharán de catalanista radical. Si, con igual argumento, defiendo que las comunicaciones de la Administración sean bilingües, otros me tildarán de facha. Como forastero, estoy desacreditado para abordar el tema según muchos, y hay castellanohablantes que me verán como un traidor. En muchas mentes rige esta idea: "Mi lengua es mi castillo" .
Ultima Hora. "La Galería".
"La manifestación ‘contra la imposición del catalán' fue muy esclarecedora. Se vio en las calles quiénes son los que están contra la actual política lingüística: el ala más conservadora del PP, grupos de ultraderecha que exhiben banderas preconstitucionales, ciudadanos que dicen que el mallorquín es una lengua distinta del catalán, los que defienden una supuesta ‘llengo baleà', familias mallorquinas que en su casa usan el castellano porque es más ‘fino (...)".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
"Joan Rotger, Arriba!" Si, ben amunt, a veure si el perdem de vista...
Selva también quiere LIBERTAD! Joan Rotger, Arriba!
Quatre fatxes del circulo baleà, quatre ultres del pp, un grapat de falangistes, franquistes i caps rapats i atura't. Entre tots no s'acaben ni una bossa de pipes.
Que hi véngui, per Selva, en Rotger, amb sos fatxes amb sos que va per Palma! Veuràs com li anirà!
No veig cap utilitat en el fet de dividir el vot nacionalista... Calla, sí: és útil per als espanyolitzadors! (o encara et penses que els han deixat presentar per un "error de la justícia"?)
Ara er ara, el vot més útil és el d'Iniciativa Internacinalista.