Més de la meitat dels ciutadans de les Illes (un 51,6%) són favorables a l'oficialitat del català a la Unió Europea (UE). Això posa de manifest l'enquesta d'opinió dels habitants sobre la UE que ha realitzat el Centre Balears Europa, dependent del Govern. En el sondeig es demanava als enquestats si compartien que "la Unió Europea ha de permetre que el català (llengua pròpia de les Illes Balears) tingui el mateix estatus d'oficialitat en les institucions europees que la resta d'idiomes". Un 19,2% va respondre que hi estava totalment d'acord i un 32,4%, d'acord. En canvi, un 24,1% s'hi mostrà en desacord i un 20,4%, totalment en desacord.
Segons el baròmetre, el percentatge de persones defensores de la idea és major entre els més joves. El 63% dels menors de 24 anys hi estan d'acord o totalment d'acord, davant un 48% dels majors de 54 anys. També són més favorables a l'oficialitat els que responen l'enquesta en català (72%) i no tant els que ho fan en castellà (40%), mentre que en el nivell d'estudis no s'aprecien tendències. El treball s'ha fet a partir de 600 enquestes telefòniques, que es realitzaren entre el 24 de març i el 3 d'abril, i té un marge d'error global del 4,08%. A part del català, l'estudi demostra que els illencs creuen que pertànyer a la UE és positiu, entenen que l'ampliació l'ha debilitada i consideren que la major part del pressupost es destina a burocràcia. A més, el 89% defensa que la UE ha de compensar la insularitat i el 80% diu que el Govern ha de tenir presència directa a Europa quan es decideix sobre competències que li són pròpies. Pel que fa a les eleccions, el 42% afirma que anirà a votar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Els atacs contra la nostra identitat s'han incrementat i seguiran en augment. Mentres tant, els dirigents polítics dels partits que ens haurien de liderar en la defensa de la nostra identitat, segueixen en bregues personals i defensa d'interessos particulars i partidistes. RECLAM LA DISOLUCIÓ JA DE TOTS ELS PARTITS POLÍTICS QUE DEFENSIN EL MALLORQUINISME I LA CONSTITUCIÓ D'UNA ASSEMBLEA OBERTA PER RECONSTRUIR L'ESPAI DEL MALLORQUINISME POLITIC AMB LA DEFENSA DEL NOSTRE PAIS I LA NOSTRA IDENTITAT COM A OBJECTIU COMÚ.
Què preteneu, que siguin els forasteres aquells qui demanin el català a Europa?. O el mallorquí castellanoparlant Delgado?.
És absurd que l'idioma de països amb molts menys habitants, com és el cas de Malta, amb menys de 400 mil habitants, sigui oficial a la UE, i no ho sigui el català, la llengua mare de 10 milions de persones!! Si l'excusa és que no som un estat independent, serà qüestió de posar fil a l'agulla per a independitzar-nos d'una vegada.
La llàstima ´´es que la UE destini 6000€ a traduir l'espot de participació al català i 6000 més al valencià, només per canviar l'accent i quatre paraules. Desconec si l'han traduït també a l'andalús i madrileny. I això és que hi ha crisi i tuden 6000 euros per fer contents els blaveros que tanmateix parlen en espanyol.
I, si pujàs el nivell de cultura, pujaria aquest percentatge...