nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Periòdics de paper en temps de crisi

Els responsables dels diaris en llengües minoritàries debaten a Barcelona sobre la preocupació, els reptes i les oportunitats en moments difícils

L'associació de diaris europeus en llengües minoritàries i minoritzades (Midas) celebrà la seva assemblea general el cap de setmana passat a Barcelona. La situació d'aquestes publicacions en temps de crisi va ser el tema central de debat i discussions. La majoria de ponents i responsables dels periòdics coincidiren a assenyalar, tanmateix, que el gran repte és superar el canvi de model informatiu impulsat per les noves tecnologies i els continguts gratuïts.

Lloc de la premsa

La reunió va ser inaugurada pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat catalana. Joan Manuel Treserras, qui explicà que "en els pròxims anys es decidirà quin és el lloc de la premsa en el lloc de la comunicació de les persones". "Les empreses periodístiques -ressaltà- s'han de fer a la idea que en un futur es convertiran en empreses de confecció de continguts informatius i en plataformes d'anàlisi i interpretació de la realitat". En aquest sentit, destacà que la crisi global ofereix als mitjans i a les minories a les quals es dirigeixen "una gran oportunitat de fer surar i de reafirmar la seva identitat".

Taula rodona

L'acte de clausura inclogué una taula rodona entre directors de mitjans escrits en català, en la qual participaren els directors d'El Periódico de Catalunya, El Punt, Segre i dBalears. El debat va ser moderat per Marc Mercè, de Regió 7. Rafel Nadal, d'El Periódico, va fer una defensa aferrissada del suport de paper en contra d'internet. "No és lògic plantejar-se tancar el paper i dirigir-se cap a un sistema minoritari que encara no té un model de negoci". Ferran Espada, d'El Punt, apostà per aprofitar l'"oportunitat" de la crisi "per oferir un producte diferenciat i amb valor afegit, readaptat al model comunicatiu".

Joan Cal, del Segre, insistí en la necessitat de constituir mitjans multimèdia "amb una sola redacció". Miquel Serra, de dBalears, apuntà que la preocupció general per la crisi econòmica "és diferent i fins i tot menys preocupant" que els canvis que s'operen en el sector de la premsa. "A la primera s'hi pot fer front amb retallades i restricció de despeses, pèro el repte és com afrontar el canvi d'usos dels lectors i dels anunciants. La nostra única defensa és apostar per la màxima qualitat del disseny i dels continguts, aprofitant també totes les noves plataformes que no siguin de paper". El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el de l'associació de diaris en llengües minoritàries, Toni Ebner, entregaren en el decurs d'un sopar de gala en aquesta institució catalana els premis Otto von Habsburg al periodista polonès Marcin Wojcieechowki i Midas a l'articulista català Salvador Cardús.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.