algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Primera batalla: el reglament

El sistema d'elecció dels compromissaris al congrés d'UM serà clau. Els partidaris de Grimalt volen que sigui proporcional i no majoritari com l'altre pic. Si no el canvien, Nadal tindria un 40% dels suports garantits

El reglament del proper congrés extraordinari d’Unió Mallorquina serà la primera batalla interna que hauran de lliurar els dirigents del partit. I és que el sistema d’elecció dels representants al congrés serà clau perquè condicionarà les quotes de poder. Si es mantingués el sistema majoritari de l’anterior conclave, l’actual president, Miquel Nadal, tindria garantits d’entrada prop d’un 40% dels compromissaris. Però és previsible que no es mantingui aquest sistema perquè en els estatuts del partit ara s’apunta que se n’ha d’aplicar un de proporcional. De fet, els partidaris de l’únic candidat que fins ara s’ha postulat, Miquel Àngel Grimalt, aposten per un sistema proporcional d’elecció de compromissaris.

Aquest reglament del congrés haurà de ser elaborat per l’Executiva i després l’haurà de ratificar el Consell Polític, el màxim òrgan del partit entre congressos, i en el qual Nadal no té la majoria. Si s’optàs per un sistema proporcional, Nadal veuria minvats, previsiblement, els suports que se li atorguen de sortida i, per tant, és d’esperar que defensi la repetició d’un sistema com el del passat congrés. En lloc de tenir garantits tots els compromissaris de Palma, com passà l’any 2007 amb un sistema majoritari en el qual qui guanyava s’ho enduia tot, ara les diferents llistes que es presentassin s’haurien de repartir els representants al congrés en proporció als suports rebuts. De la mateixa manera que Nadal no tindria ara assegurats aquests suports, l’aplicació d’un sistema proporcional també li atorgaria opcions d’obtenir compromissaris a municipis fins ara controlats majoritàriament per altres sectors del partit.

Actualment, Palma té uns 1.600 militants dels 4.200 que té UM. El pes de Ciutat, l’agrupació més important amb diferència, és ara del 37%, quan fa un any i mig no arribava al 33%, amb 1.200 dels 3.700 afiliats del partit. En aquest temps, la major part del creixement d’UM s’ha produït a la capital balear. El reglament del congrés de l’11 de juliol assignarà, previsiblement, un compromissari per cada deu militants, però l’assignació es farà després de netejar el cens d’aquells que no estan al corrent de pagament de la quota de militància. Fa un any i mig, uns 300 compromissaris de Palma es descartaren per impagats i, encara que tenien 1.200 militants, just se n’assignaren 78 a Ciutat. Si es manté la xifra, Palma ara tindria aproximadament uns 130 dels 360 compromissaris que es triaren per participar en el congrés. A aquests s’hi han de sumar els 75 integrants del Consell Polític, que en són membres nats.

En el cas de Palma, però, també cal tenir en compte el paper que jugarà en tot aquest procés el president d’UM-Palma i conseller d’Esports, Mateu Cañellas, que fins fa poc era un home de la màxima confiança de Nadal i s’ha anat distanciant d’ell sobretot a partir de la crisi per la designació del candidat a les europees. El reglament del congrés i, per tant, el sistema d’elecció dels compromissaris no es decidirà de manera immediata, sinó que s’haurà de debatre en una executiva i ser ratificada pel Consell Polític.

Nadal controla prop d’un terç del Consell Polític

El president d’Unió Mallorquina, Miquel Nadal, tindria aproximadament un terç dels suports del Consell Polític del partit, el màxim òrgan de la formació entre congressos, que té la darrera paraula sobre les qüestions de major rellevància i decideix, per exemple, assumptes com el reglament del proper congrés extraordinari. Dels 75 membres del Consell Polític, més d’una vintena són partidaris de Miquel Nadal. El pes dels ‘nadalistes’ en aquest òrgan també té efectes amb vista al proper congrés perquè tots els membres del Consell Polític seran compromissaris del conclave sense necessitat de ser elegits per les seves agrupacions locals.

I també disposa de suports a la Part Forana

Però Nadal no només té suports dins el Consell Polític del partit, també en té a diverses agrupacions de la Part Forana, que podrien variar en funció del sistema que es trii per designar els delegats al congrés. Així mateix, al marge de Palma, se li suposen suports a Ariany, Petra i ses Salines, que serien agrupacions properes al membres de l’Executiva, Antoni Pascual. Al marge d’això, tindria projecció sobre dirigents locals d’Inca i de Llucmajor, a més de sectors de Marratxí, entre altres municipis. Al marge de Pascual i Cristina Cerdó, Miquel Àngel Flaquer també estaria amb ell, que és de Capdepera, i s’hi ha aproximat el batle de Campos, Guillem Ginard.

Ferrer: "Hem traït la confiança de la nostra gent"

"Hem traït la confiança de la nostra gent". Així de clar va parlar ahir l’encara secretari general d’Unió Mallorquina, Miquel Ferrer, qui assumí la seva responsabilitat en la crisi que ha dut el seu partit cap a un congrés extraordinari. El batle d’Alcúdia i dirigent del sector crític no responsabilitzà uns o altres, sinó tota l’executiva. "Tots som corresponsables", deixà clar. Ferrer reconegué que el model de partit actual "ha fracassat" perquè no s’ha sabut trobar una via pròpia després de la sortida de Maria Antònia Munar de la presidència. En una entrevista a la televisió autonòmica IB3, el "número dos" d’UM no qüestionà que al proper congrés es presenti una sola candidatura de consens o n’hi hagi diverses d’enfrontades, però sí que demanà a tots aquells que coicideixin en el congrés que actuïn "amb claredat", que vagin "de cara" i "mirant els ulls" dels militants.

Segons el dirigent, els partidaris d’UM "accepten que hi hagi discrepàncies, però no que hi hagi traïció, confusió i que s’actuï per darrere". El batle d’Alcúdia considera que ara tenen una segona oportunitat i avisa que tal vegada no n’hi hagi una tercera. Ferrer ja advertí divendres passat que no tenia intenció d’encapçalar una candidatura en el proper congrés d’UM i el seu entorn manté que no ha variació de posició des de llavors ençà.

Ginard es descarta

De la mateixa manera que Ferrer, el vicepresident del partit, Guillem Ginard, es descartà com a candidat a la presidència d’UM en el proper congrés. "Ni em passa pel cap", afirmà també en declaracions a IB3. El vicepresident, que fa un any i mig encapçalà la ‘tercera via’ amb Miquel À. Grimalt i que amb el temps s’ha anat acostant a Miquel Nadal, assegurà que és massa prest per avançar qui donarà suport en el proper congrés extraordinari del partit. L’actual president, Miquel Nadal, ahir reiterà que no aclarirà si presenta candidatura al congrés extraordinari fins després de les eleccions europees del 7 de juny. Amb tot això, des del seu entorn es dóna per fet que l’encara president intentarà revalidar el càrrec.

De moment, per tant, l’únic dirigent d’UM que ha mostrat interès a presentar-s’hi és Miquel Àngel Grimalt, ara vicepresident del partit. Tot i això, també ha sonat el nom de l’actual dirigent i portaveu, Cati Julve, com a possible candidata de consens per tal d’evitar un nou enfrontament intern de conseqüència imprevisibles en el congrés de l’11 de juliol. També va fer declaracions públiques un altre membre de l’executiva del partit, Margalida Miquel, l’única que votà en contra de la convocatòria del Congrés extraordinari perquè defensava que el relleu de Nadal s’havia de fer efectiu divendres mateix. Margalida Miquel, que forma part del sector crític d’UM, mantingué ahir que Nadal hauria de dimitir i defensà que UM hauria de fugir de personalismes i tornar a ser un partit centrat i capaç d’arribar a acords amb tothom.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.