TW
0

La relació del Pacte amb els camps de golf no s’acabarà amb Son Baco, el projecte de Campos que enfronta UM amb els seus socis del PSIB i del Bloc. La Comissió d’Urbanisme del Consell, que aturà en un primer mopment Son Baco, haurà de decidir ara si concedeix l’interès general a un altre pla. Es tracta del camp de golf de Son Aversó, que impulsa el propietari del Mallorca, el promotor Vicenç Grande, a Son Sardina (Palma) i que també inclou un hotel, aquí de cinc estrelles. Però, a diferència de Son Baco, UM no és partidària, en principi, de permetre l’execució del complex de Son Aversó. La raó és que Son Baco ja tenia l’interès general de la Comissió d’Urbanisme, però després aquesta n’aprovà la caducitat. En canvi, aquest projecte encara no té l’interès general i el Pacte de Governabilitat diu que no s’autoritzaran més camps amb oferta complementària. Per tant, no es preveu una nova crisi del Pacte per un golf, perquè no hi ha d’haver problema per rebutjar-lo.

La iniciativa, presentada el 2005, preveia dos camps de golf, un hotel de cinc estrelles amb 450 places i zones d’oci en una extensió de 470.000 m2. Ara es continua tramitant perquè, encara que la llei impedeix fer golfs amb oferta complementària, un informe del Consell deixa clar que sobre aquest pla s’ha d’aplicar la llei anterior, que era la vigent quan es començà a tramitar i que permet complexos així. El darrer Butlletí Oficial de les Illes Balears anuncia que se sotmet a informació pública durant un mes l’expedient per declarar d’interès general aquest projecte de golf amb hotel, promogut per Drachotels SLU. L’interès general és clau per autoritzar una construcció com aquesta, que es faria sobre sòl rústic, i qui l’ha de concedir és la Comissió d’Urbanisme del Consell. Actualment, PSIB i Bloc hi tenen majoria, però hi ha el compromís que en un futur immediat UM hi tingui un paper determinant.

El projecte arribarà a la Comissió d’aquí a quatre o cinc mesos, perquè abans s’hauran de resoldre les al·legacions que s’hi presentin durant el mes d’exposició pública i s’hi haurà de pronunciar la ponència tècnica d’Urbanisme. La decisió final serà política, però en el 95% dels casos s’acaben seguint les directrius dels tècnics. Fins ara, el Pacte al Consell ha aplicat criteris restrictius a l’hora de concedir declaracions d’interès general i és partidari d’autoritzar en sòl rústic només projectes que tinguin una clara motivació pública. A més, fa dues setmanes, la consellera del Territori, Maria Lluïsa Dubón (PSOE), afirmava que els camps de golf no encaixaven amb la planificació paisatgística de la institució, perquè "esborren" la identitat pròpia del paisatge mallorquí.

El Bloc, sobretot el PSM, ha al·legat en reiterades ocasions contra aquest projecte i, fins i tot, veïns de Son Sardina s’hi han manifestat en contra. UM, que ha defensat camps de golf amb oferta complementària com el de Son Baco (Campos), considera que no n’és el mateix cas perquè, mentre que el projecte de Campos ja havia rebut el vistiplau, aquesta vegada encara s’ha d’autoritzar i el Pacte firmat deixa clar que no s’ha de permetre.

El GOB critica UM perquè defensa golfs amb "impacte"

El grup ecologista GOB considerà ahir "absurda" la defensa de la construcció de més camps de golf que fa el conseller de Turisme, Miquel Nadal, el seu partit, UM, i els batles dels municipis implicats, com el de Muro en el cas de Son Bosc i el de Campos en el de Son Baco. En un comunicat, el GOB adverteix que "amagar els problemes ambientals que duen implícits els camps de golf és jugar brut amb el territori", perquè tant el pla de Son Bosc com el de Son Baco tenen un "impacte" territorial i paisatgístic i suposen la "destrucció d’entorns naturals valuosos".

Els ecologistes lamenten que aquestes iniciatives tinguin el suport del conseller i del seu partit, perquè "atempten contra el territori amb l’excusa de la creació de llocs de feina i la promoció d’un turisme de qualitat". I defensen que hi ha un altre turisme, el rural i cultural, de baix impacte, que "cal potenciar" perquè crearà "llocs de feina estables sense depredar recursos naturals". A banda dels "impactes", el GOB manté que el golf de Son Bosc comporta "indicis d’il·legalitat", en el sentit que afecta una Àrea de Protecció Territorial. També troba que els projectes en tramitació de Son Aversó, a Son Sardina, i de Son Claret, a Calvià, "amenacen espais naturals i àrees rurals ben conservades".

Entesa rebutja més golfs

Per la seva banda, Entesa per Mallorca considerà que en època de crisi s’han d’impulsar accions per potenciar el rendiment econòmic del sector turístic, però també creu que l’aposta per més camps de golf no és "encertada", perquè actualment els que hi ha no estan saturats i perquè està en contra de permetre més hotels i apartaments en rústic vinculats a aquests projectes. En un comunicat, la formació de Biel Huguet afirma que "l’actiu principal que les tenen les Illes, en relació amb el turisme, és el territori. I com a principal actiu, s’ha de gestionar amb cura i prudència".