Les dades són, de nou, alarmants: 3.064 persones interposaren el 2008 una denúncia als jutjats de Violència sobre la Dona de Palma. Ara bé, encara resulta més preocupant el fet que 883 d’aquests documents foren posteriorment retirats, una xifra que suposa almenys una tercera part dels casos de violència sexista, ja que s’ha de tenir en compte que molts dels que són presentats als jutjats arriben per duplicat, segons expliquen fonts oficials del TSJIB. Així, per exemple, els serveis sanitaris que han atès una dona i l’autoritat policial que està investigant l’agressió poden tramitar diferents denúncies sobre un mateix succés.
Aquest fenomen d’anul·lació és preocupant, però allò cert és que la presa de consciència sobre el problema n’alleugera les conseqüències. Moltes dones decideixen llevar les denúncies perquè tenen por dels seus agressors o bé perquè se’n penedeixen, a causa de la relació sentimental entre la víctima i el denunciat. Tanmateix, la legislació vigent permet que, en cas que la Fiscalia percebi indicis de maltractament, decideixi actuar d’ofici i continuar endavant amb el procés penal iniciat arran de la presentació del document, malgrat que la suposada víctima se’n faci enrere. D’altra banda, cal destacar també la molt satisfactòria evolució que s’ha aconseguit en l’àmbit judicial pel que fa a la resolució dels casos de violència masclista que castiguen la població de Palma. A principi d’any hi havia als jutjats de Violència sobre la Dona de Ciutat un total de 1.064 assumptes penals i al llarg dels dotze mesos de l’any 2008 hi han ingressat 4.399 conflictes més.
Assumptes civils derivats
Els dos jutjats de Violència sobre la Dona de Palma han resolt un total de 4.125 procediments penals i, de fet, el 31 de desembre de 2008 en quedaven només 742 per concloure. Una "espectacular evolució", segons la memòria del TSJIB, que respon "no tan sols a la creació del segon jutjat, sinó també a la reorganització i l’augment de l’esforç resolutori" d’aquests jutjats, els responsables dels quals són: la magistrada titular del número 1, Paloma Delgado Villanueva, i la magistrada titular del número 2, Immaculada Gonell Marín, que el passat 5 de desembre fou substituïda pel jutge Jesús Manuel González Villar. A més a més, cal valorar que aquests jutges també es fan càrrec d’assumptes civils relacionats amb aquests casos de violència sobre la dona, ja que tramiten divorcis, separacions, nul·litats matrimonials i altres temes civils que puguin estar-hi vinculats d’alguna manera. Així, si en començar l’any hi havia 127 assumptes civils pendents i durant el període anual se n’hi afegiren 298, en total n’han aconseguit resoldre 264 i n’han quedat pendents 100 justos.
Així mateix, les xifres assolides a Palma sobre la resolució de les causes penals per violència masclista són semblants a les que s’han registrat a la resta de Mallorca i al conjunt de les Balears. Per tant, malgrat que el TSJIB no disposen de dades tan detallades de la resta de jutjats (que molt sovint tracten temes de violència sexista sense estar-hi dedicats de manera exclusiva com a Ciutat), allò cert és que el resultat final al conjunt de la comunitat és molt satisfactori. En total, durant el 2008 s’han registrat 6.379 assumptes, n’han ingressat 5.886 i a la fi n’han quedat pendents 1.425.•
450 dones "protegides" per la llei
Cada cop són més les dones que fan la passa per acudir als tribunals a presentar denúncies després de l’agressió patida per part d’una parella o exparella i, per sort, són també cada vegada més les mesures que s’imposen per tal d’assegurar que a aquella persona no li torni a passar res semblant, per blindar el procés i perquè la víctima no retiri el document per por. En aquest sentit, la presentació de denúncies penals a causa de la violència masclista a Palma durant el 2008 motivà un total de 456 ordres de protecció per a les víctimes imposades per l’autoritat judicial.
Així, arran d’aquestes ordres es van haver d’executar fins a 650 mesures judicials de protecció i seguretat diferents, sempre a instàncies de la dona "protegida", que així ho havia sol·licitat. En total s’han imposat 17 mesures de privació de llibertat (presó) contra homes acusats d’haver agredit una dona i, a part d’això, 27 individus més no han estat empresonats, però se’ls ha obligat a abandonar el domicili perquè, suposadament, convivien amb les víctimes.
Distància i armes
Les mesures de protecció poden ser molt diferents segons el cas. Així, també durant el 2008, els jutges de Violència sobre la Dona han decretat a Palma fins a 276 ordres d’allunyament de l’agressor respecte de la víctima perquè així ho havia demanat aquesta i, a més, s’han aprovat 275 mesures de prohibició de comunicació entre les dues parts. Finalment, en un altre ordre de coses, cal apuntar que els magistrats dels jutjats de Violència sobre la Dona, exclusius de Palma, han suspès la llicència per tenir i dur armes de més de mig centenar d’homes (55 en concret), que havien agredit les seves parelles o exparelles.
La majoria d’agressors són marits i exparelles de les víctimes
La relació entre la víctima i l’agressor es divideix, judicialment, en quatre possibilitats: cònjuges, excònjuges, parelles i exparelles. Els marits i les exparelles suposen la major part de casos. De tots els presumptes agressors denunciats, 130 estaven casats amb la víctima i 135 havien mantingut algun tipus de relació afectiva en el passat sense haver arribat a contreure matrimoni. D’altra banda, el col·lectiu menys conflictiu és el dels exmarits, ja que foren 73 els denunciats per les seves exesposes. Una xifra lleugerament inferior a la resta.
Finalment, també és molt elevada la xifra d’exparelles que, un pic trencada la relació, responen de manera violenta: 118 homes foren acusats el 2008 per haver maltractat l’exparella. Per tant, més enllà de les estadístiques, la concepció masclista afecta tots els tipus de relacions afectives, també les acabades.
La violència, el divorci i la separació
Els jutjats de Violència sobre la Dona estan preparats per a tot. La seva concepció es basa, precisament, que la víctima tingui assegurats tots els serveis. Malgrat que els casos de violència siguin causes "penals", en aquestes sales també es resolen els processos "civils" derivats, sobretot divorcis, separacions i altres mesures necessàries. Així, durant el 2008 es varen tramitar en aquests jutjats de Palma fins a 91 divorcis fruits de casos de violència de gènere i només 24 d’aquests procediments es varen concloure per consens, mentre que la resta (67) arribà a judici. A més a més, es registraren 4 separacions i totes varen haver d’arribar a judici, ja que cap dels agressors no va accedir a fer-ho de manera consensuada. El 2008 no es decretà cap nul·litat matrimonial en aquests jutjats.
Custòdia
Arran dels divorcis i les separacions, els jutjats de Violència sobre la Dona també s’encarreguen de resoldre les mesures de guarda i custòdia, règims de visites i retribucions per a aliments en relació amb possibles fills de la parella. Així, el 2008 es tramitaren 68 ordres en aquest sentit. Aquests tribunals també imposen sovint mesures prèvies a la sentència i en total durant el 2008 se’n varen determinar 68, 18 de les quals foren modificades.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
http://www.worldwebnewspapers.com