TW
0

El Parlament no votarà la polèmica esmena de Son Baco almenys fins al proper mes de maig i, per tant, les converses entre les formacions del Pacte per arribar a un acord que pugui evitar-la es podran allargar fins a aquella data. Aquestes són les previsions que manegen els diferents grups representats a la cambra i que condicionen el calendari de negociacions. Tot i que UM manté la polèmica esmena, tant PSOE com Bloc esperen que s’hagi resolt el conflicte abans que hi hagi una votació en ple, cosa que podria passar després de l’estiu.

La presentació per part d’UM d’aquesta esmena unilateral al decret Nadal, que permetria la construcció del camp de golf amb oferta complementària de Son Baco (Campos), ha generat la pitjor crisi interna del Pacte. Des que es presentà, la segona setmana de març, s’ha incrementat la tensió entre els socis però, a la vegada, s’han mantingut contactes per cercar alternatives que evitin una votació que trencàs el Pacte (UM i PP votarien plegats). O bé l’espiral de tensions o bé els apropaments per trobar-hi solucions es podran allargar, com a mínim, un altre mes.

Si es compleix el calendari més optimista, la primera votació per Son Baco no es produirà fins al maig. I és que fins dia 23 d’abril no es reunirà la mesa de la Comissió d’Economia que ha d’iniciar la tramitació parlamentària com a projecte de llei del decret Nadal. Aquell dia es començaran a qualificar les esmenes i es reclamarà als grups que proposin ponents. En la mesa d’aquesta comissió, UM no hi té representació.

Una vegada nomenats els ponents, s’haurà de convocar la ponència i després la comissió i, per tant, en aquests òrgans no es votaria l’esmena almenys fins al maig, però també hi podria haver retards. Com a molt aviat, el ple per aprovar definitivament el decret Nadal i convertir-lo en una llei no es faria fins a final de maig, però si hi hagués retards, s’hauria de fer després de l’estiu, perquè el període de sessions del Parlament autonòmic acaba a mitjan juny.

Amb tot, les negociacions podrien resoldre la situació abans i, en aquest cas, UM podria retirar l’esmena. Si no hi hagués solució, el Govern podria retirar el projecte del Parlament abans que arribàs al ple perquè, de fet, el decret Nadal és en vigor com a decret llei des que l’aprovà el Govern i ja ha estat validat pel Parlament com a decret llei. Si el Govern optàs per retirar-lo del Parlament, hi hauria dubtes jurídics, perquè no n’hi ha precedents, i mentre uns creuen que el Govern en té potestat, d’altres consideren que qui ha de retirar el projecte ha de ser el Parlament, i aquí UM seria clau.