TW
0

El teatre Principal de Palma acollí ahir l’homenatge del Consell de Mallorca i de l’Assemblea de Batles als primers batles de l’actual etapa democràtica. L’acte coincidí amb la celebració del trentè aniversari de la constitució dels ajuntaments democràtics, els quals la presidenta del Consell, Francina Armengol, definí com "una peça clau en la consolidació de la democràcia".

Armengol, que presidí l’esdeveniment des l’escenari acompanyada dels primers batles que encara són vius i de familiars dels finats, destacà també el paper "fonamental" dels ajuntaments en la millora de les infraestructures, el foment de la participació ciutadana i com a pioners dels serveis públics locals. Armengol també tingué un record per als polítics de la Segona República que, com Emili Darder, Alexandre Jaume, Llorenç Bisbal, Antoni Mateu i Gabriel Alomar, "pagaren un preu massa alt per defensar les seves ideees".

Acompanyant la presidenta insular en la taula presidencial hi havia l’actual batle de Campos, Guillem Ginard (PSOE); el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá (PP) –ambdós vicepresidents de l’Assemblea de Batles–, i el conseller insular de Cooperació Local, Miquel Rosselló (Bloc).

Finançament local

Precisament, Miquel Rosselló aprofità la seva intervenció per reclamar "una millora substancial" del finançament dels ajuntaments amb l’objectiu de resoldre la que definí com "la gran assignatura pendent del municipalisme de l’Estat espanyol". Tot seguit, els presents assistiren a la projecció d’un audiovisual que s’inicià amb el mític "Españoles, Franco ha muerto" de Carlos Arias Navarro.

En el vídeo, els batles escollits en les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura de Franco explicaren la seva experiència. Entre aquests hi havia la primera dona que presidí un ajuntament a Mallorca, Maria Antònia Munar, batlessa de Costitx entre 1979 i 2007, que resultà escollida aquell 3 d’abril de 1979. L’ara presidenta del Parlament destacà la "il·lusió" d’aquells anys i assegurà que "els polítics haurien de començar essent regidors o batles".

L’exbatle d’Artà Jaume Morey intervingué també en l’audiovisual i, en nom dels edils, agraí l’homenatge. A la vegada, destacà la incorporació de les dones i de la "proscrita i castigada" llengua catalana en la política com a indicadors de l’arribada del nou règim.

Finalitzada la projecció, cadascun dels primers batles o els seus familiars reberen de mans d’Armengol, Rosselló, Ginard i Bauzá una medalla commemorativa i un pergamí gravat amb la primera composició dels consistoris.

Per acabar, els assistents, entre els quals destacà l’absència de l’actual plana major d’UM, entonaren La Balanguera.