Segons ha explicat Thomàs als mitjans en la inauguració d'un centre de salut, el gerent de l'hospital d'Eivissa, Francisco Cárceles, ha assegurat “no tenir constància que 39 persones hagin manifestat per escrit que deixen l'hospital”.
Thomàs ha afirmat així desconèixer que uns quaranta metges de Can Misses han remès una carta al Sindicat Mèdic de Balears (Simebal) en la qual manifesten la seva intenció de marxar i abandonar les illes.
“En el moment que això sigui cert documentalment, el Servei de Salut prendrà les mesures oportunes per garantir l'atenció dels ciutadans”, ha dit el conseller.
Thomàs ha qualificat així mateix de “perillós” llançar “missatges irresponsables que creen alarma a la ciutadania quan això no està documentat”, amb referència a la informació publicada sobre això en “un titular de premsa”
També ha assenyalat que la Conselleria “només ha posat en funcionament” un decret sobre el qual els sindicats estaven “perfectament informats des del primer moment”.
La disposició addicional que s'inclou en l'esmentada normativa permet a metges i a infermeres presentar-se a oposicions, guanyar la plaça i comptar amb dos anys per acreditar els coneixements de català, ha defensat Thomàs.
El conseller ha explicat que el sector sanitari a les illes té un grau de mobilitat “molt important”, però que els motius de tals desplaçaments solen ser professionals o familiars, per la qual cosa no pot “entendre ni creure que aquesta normativa en sigui la causant”.
També ha indicat que el seu departament “havia de normalitzar” el nivell de coneixement exigit als professionals per accedir a un lloc de funcionari públic, i s'ha congratulat que la seva Conselleria hagi “tingut el valor” en cas de treure la primera convocatòria d'oferta d'ocupació pública a les Balears des que es van traspassar les competències.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A Uganda, a Etiopia, arreu de l'Africa, els metges de ONG que hi son, s'entenen molt be amb els Tutsis, els Hutus,etc... els metges que van allà son vertaders metges, aquets forasters que venen a les Illes son uns mercenaris que com diu Hipòcrates son els pitjors de la seva promoció. Que sen vagin. Barco!!!
Que fotin el camp si volen. El Govern Balear, enlloc d'oferir llocs de feina a la sanitat pública a una colla d'espanyols ignorants que no poden aprendre cap altre idioma que el seu castellà conquistador o a certs colonitzats amb gust sudamericans, que ofereixi les places a metges i infermers d'Europa de l'Est (Romania, Bulgària, Macedònia, etc.) amb la condició de dominar el català abans de sis mesos. Segur que al cap d'un any tendrien el nivell C, pel cap baix, contents i sense crear conflictes. El pla B seria oferir a tot el personal sanitari un "plus" creixent per cada nivell de català que assolissin. D'aquí a uns anys la majoria hauria acabat Filologia Catalana amb "cum laude". I per mostra un botó: a les consultes "privades" de les zones turístiques, molts d'aquests mestres que posen el crit al cel per haver d'acreditar un pobre nivell B, atenen els seus pacients estrangers amb un anglès, alemany, francès o suec, gairebé perfecte. Als metges, quan els mostres un billet de 50 euros en amunt, el cul els fa suquet.
Això no s'ho creuen ni ells. Els policies nacionals, per exemple, també se'n van i sempre en fan falta i no és per problema de llengua. Se'n van perquè volen viure a la seva terra. La majoria de funcionaris que vénen de fora ho fan perquè són els pitjors de la seva promoció i no els queda més remei, i totd'una que poden se'n van. No vénen aquí a fer-nos cap favor, vénen a guanyar-se les sopes i el mínim que poden fer és entendre la llengua de la terra que els acull. D'aquests 39 gallets no n'hi haurà ni un que se'n vaig perdent la plaça de funcionari. Si se'n van ho faran per concurs i quan puguin. Adéu i fins mai més.
Thomàs el que sembla desconèixer és que sense l'obligació d'entendre el català el dret de parlar-lo queda en no res. Si mai hi ha cap mort dins un hospital o un PAC perquè no l'han entès així com toca a la primera, llavors vindran els maldecaps i les disculpes. Tant de bo que això no passi mai, però la veritat és que no s'estan posant tots els mitjans per prevenir-ho. No existeix el dret d'ignorar el català, i cal eliminar aquest privilegi. Amb la salut no s'hi juga!
Què se'n vagin, que tornin a Espanya i ens deixin en pau. Estic segur que trobarem milers de metges arreu del món que vindrien a fer feina a les Illes Balears amb el compromís d'aprendre la nostra llengua en dos anys