Salut eximirà els metges del nivell B fins al 2012

Una resolució de la Conselleria permet que els professionals sanitaris puguin acollir-se a l'exempció de català durant els pròxims tres anys

TW
0

Una resolució que el Servei de Salut presentà ahir al conegut decret de català estableix que l’exempció de metges i infermers d’acreditar el seus coneixements elementals (nivell B) de la llengua pròpia de les Illes Balears —sempre que hi hagi una mancança d’aquests professionals— s’allargarà fins d’aquí a tres anys, segons informà el mateix conseller Vicenç Thomàs. Es tracta d’una mesura temporal que, tanmateix, serà prorrogable. La resolució esmentada especifica que metges i infermes, tant si ocupen un lloc de feina fix com si és temporal (interins, eventuals i substituts), tenen un període de dos anys per obtenir el títol de nivell B de català que expedeix la Direcció General de Política Lingüística.

El conseller manté que el decret aprovat divendres passat no vulnera la Llei Estatut Marc del Servei de Salut, "la normativa estatal que garanteix que qualsevol professional procedent de qualsevol comunitat autònoma pugui treballar en una altra". En paraules de Vicenç, es tracta d’un decret de "portes obertes". Els aspirants a la propera convocatòria de 4.000 places públiques, que tindrà lloc abans de l’estiu, seran els primers als quals s’aplicarà el decret. Els professionals que ja ocupen un lloc fix no fa falta que acreditin tenir titulacions de català. Segons el conseller, la resolució farà possible que els professionals que ja treballen a Balears en règim d’interinitat, i que en un futur veuran regularitzada i estabilitzada la seva plaça, podran mantenir el seu lloc de feina.

Més de 100 sanitaris rebutgen la mobilització del CEMSATSE

Un total de 115 metges han signat un document de suport al decret de català i per mostrar el seu rebuig a la convocatòria del sindicat de metges i d’infermers (CEMSATSE) de la manifestació d’avui. "L’enfrontament i la provocació de conflictes socials entorn de la llengua pròpia de la nostra terra no contribueix de cap manera a la normalitat ni al dret que tenen tots els ciutadans, parlin la llengua que parlin, a ser entesos en qualsevol de les dues llengües oficials de la nostra comunitat autònoma", diu el text. Segons aquests professionals, partidaris de la normalització de la llengua, la campanya iniciada per determinats sectors "provoca confusió i difon una imatge falsa de la realitat, com si la qüestió lingüística fos el motiu de la mancança de metges".

"No hi ha constància que els sanitaria que se’n van ho facin per aquest motiu i de moment són molts els estrangers o castellanoparlants que vénen a treballar a Balears sense cap problema. Difondre inseguretat a aquests companys, amb falses informacions, ens sembla poc responsable", manifesten al document. "Rebutjam els motius que s’amaguen darrere la convocatòria de la manifestació, que ens sembla fora de lloc. Demanam als sindicats i a l’Administració que siguin constructius, que no fomentin la divisió i que contribueixin a la normalització de la llengua catalana a la sanitat", diuen.

D’altra part, l’STEI-i donà a conèixer ahir una singular campanya per convidar metges i infermers a aprendre català. "El nostre temps, el nostre gra d’arena" suposa un oferiment dels afiliats del sindicat als professionals perquè, gràcies al programa de parelles lingüístiques de Paraula, aprenguin la llengua d’una manera lúdica. "Amb una hora a la setmana de conversa, un treballador que hagi vingut de fora pot aprendre molt, tant de llengua com de cultura d’aquesta terra", manifestà Sebastià Serra, portaveu del sindicat. Així mateix, Jubilats per Mallorca, organisme viculat a l’OCB, mostraren ahir la seva "indignació davant els nous atacs contra la llengua pròpia d’aquesta illa que promouen el Partit Popular i un col·lectiu de metges i personal sanitari". "L’única llengua imposada per la Constitució a tota la població de Mallorca és el castellà", diuen els jubilats.