En un comunicat emès avui, el SATSE assegura que la concentració de l'1 d'abril convocada a la Plaça d'Espanya de Palma es durà a terme encara que el decret sigui aprovat abans, igual com en Menorca, on la concentració tindrà lloc a la porta de l'Hospital Mateu Orfila a les 13.00 hores, i a Eivissa, a la porta de l'Hospital Can Misses a les 12.00 hores.
“Per una sanitat sense exclusions. sí a la valoració del català com a mèrit, no a la imposició com a requisit”, serà el lema sota el qual s'englobaran tots els actes, als quals els sindicats convoquen a tots els professionals del sistema sanitari balear, amb independència de la seva categoria professional, i als usuaris.
El SATSE critica “les presses amb les quals el Govern està actuant per agilitzar els tràmits d'aprovació del decret” i insisteix que no es perdrà “cap ocasió per recordar-li al conseller de Salut, Vicenç Thomàs, i al president del Govern, Francesc Antich, que tal com està redactat, el decret no ve a solucionar cap problema, sinó a crear-los”.
“Lluny de ser un decret demandat pels professionals i usuaris, la seva aprovació serà fruit de l'obsessiva política lingüística, els responsables de la qual desconeixen la realitat sanitària i les repercussions que aquesta mesura tindrà sobre el sistema sanitari”, adverteix el comunicat emès avui per SATSE.
Segons el parer del sindicat de Infermeria, el conseller de Salut “continua llançant pilotes fora i realitzant afirmacions gratuïtes l'abast de les quals desconeix”, per la qual cosa rebutja el compromís de la Conselleria que “cap metge ni infermera no estarà condicionat pel català”.
El SATSE considera que “encara s'està a temps d'aprovar un decret diferent al que es pretén, que valori i fomenti els coneixements de llengua catalana a través del mèrit, evitant així una imposició innecessària i mal viscuda per la immensa majoria de professionals”.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tot això que s'esta intentant fer amb el català ho veig desproporcionat perquè no crec que sigui ara el moment de fer aquestes mesures sino que això s'ha de fer d'aquí 15 o 20 anys quan les generacions que varen estudiar en el règim Franquista es jubilin perquè aquesta gent ara mateix no té temps per estudiar català , es a dir estic d'acord amb el fi pero no ho veig be que sigui ara, crec que es tendria que aplaçar aquesta mesura fins d'aquí uns anys. veig be que s'equipari el castellà amb el català perquè totes llengües són oficials y ninguna ha d'estar per d'amunt l'altra però s'ha de tenir present que no tota la gent es capaç d'aprende una llengua en 2 anys y a lo mijor tampoc tenen temps, es que si no aproven el examen es queden sense feina y es molt dur això, es massa prest per fer això, crec que hem de seguir contratant gent que tengui en català de el nivell que es demani però no tirar fora a la gent que són extrangers,forasters o han estudiat en el règim Franquista, Aquesta gent es jubilarà y ya esta, les noves generacions parlaran català que aprenguin a les escoles y no hi haurà cap problema perquè el català ya podrà passar a ser un requisit y no un merit. Els merits han de ser relacionats amb la feina y no les llengües perà tot al seu temps.
Un metge que exerceix dins Mallorca i respon "buenos días" quan li diuen "bon dia" no fa tot el que es pot fer per la salut dels pacients. I Na Castillo mentia. No recordau aquella queixa que va rebre com a resposta de l'administració la suggerència que el pacient parlàs en castellà, en lloc de català el metge? Va sortir damunt el diari.
L'altre dia n'Ana Castillo, del PP, va dir que no hi havia cap queixa de cap pacient perquè no l'havien atès en català. Bé, idò propòs que cada vegada que tenguem el més mínim problema amb la llengua a un centre sanitari ho denunciem a la Conselleria de Sanitat, a l'Obra Cultural i allà on faci falta. Fins i tot utilitzen la condescendència secular dels mallorquins per justificar l'injustificable. Ja està bé de callar davant de la injustícia de no poder emprar la nostra llengua a ca nostra. Endavant les atxes!
Com pot fer feina a Mallorca un metge que no entén el mallorquí? Creis que a Espanya hi fan feina metges que no entenen el foraster?.
Propòs que tots els que tenguin metges que no els entenguin en català que demanin a Sanitat canvi de metge. Motiu: no m'entén quan li dic on me fa mal. És absurd que haguem d'arribar a això, però es posa per davant els interessos dels funcionaris que han de donar un servei per sobre dels dels ciutadans que l'han de rebre. Sencillament vergonyós !!! Fixau-vos que només demanam que en entenguin: Imaginau si reclamassem el que hauríem de reclamar: que ens xerrin en la nostra llengua.
Quan vas al metge, no cerques una màquina que et recepti uns medicaments i punt... anar al metge vol dir trobar-te amb una persona que t'escolti, que t'entengui, amb qui tenir confiança, que et faci costat...i evidentment que tengui coneixements de medicina. Per a mi això vol dir algu que m'entegui tant si parles castellà com si parles català... i la nova norma lo únic que fa es donar un temps als metges que venen de fora perque estiguin en situació de fer tot això. Tots aquests que s'oposen, pot ser sean uns savis teòrics però de medicina, de tracte amb els pacients res de res... i per això no els necessitam per res! Aquests dies hem canviat de metegessa... esperam un fill/a i necessitavem algú que ens donés confiança... hem acabat optant per una doctora argentina... no és que parli català... ens bastava que l'entengués i sobretot que ens escoltàs... el debat va realment d'això d'actituds... de posicions obertes a la gent de les illes.... tots aquests fonamentalistes anticatalà són només uns talibans... gent de forà que d'entrada rebutja ser d'aquí...apropar-se als pacients d'aquí, i per tant per a la meva família no ens serveixen!
Per sort, "Menorca i Eivissa" no les representen un grapat de persones d'aquest grupet que posa interessos personals i de la política més poc presentadora per davant del servei públic integral de qualitat, que inclou -com a requeriment bàsic i no com a mèrit sobrer- l'atenció a la població en la llengua pròpia del territori (no pareix ver haver d'escriure això a Europa dins el segle XXI). En tot cas, aquest títol de notícia que ha triat el diari seria normal que el publicàs gent contrària a la supervivència del català, però aquí... sorprèn una mica. Als de SATSE cal dir-los que aquí l'única política "obsessiva" és la fiscal, tota la resta va d'aquella manera; i que si els preocupa més exercir en castellà que exercir el servei sanitari tenen una bona pila de quilòmetres quadrats amb miliooons de persones on podrien fer-ho sense negar cap dret fonamental a la població, que troba innecessària i viu malament la imposició del castellà a cal metge.