"L’estudi s’ha efectuat prenent com a referència la concentració de PM2,5 (partícules micro), substàncies sòlides que conté l’atmosfera, que, com que són molt petites, penetren fàcilment dins l’organisme", explicà ahir el director del Centre Meteorològic, Agustí Jansà, qui ara està a l’espera que la Comissió Europea li trameti el document per estudiar-lo. Tanmateix, Barcelona i les comarques dels voltants es troben al capdamunt d’aquest rànquing. En aquesta àrea, l’estudi determina que els seus habitants han vist minvar la seva esperança de vida en una mitjana d’entre 9 mesos i un any.
AEA Tecnology és la consultoria a la qual la comissió encarregà l’anàlisi, que fou qualificada de "molt fiable" per Jansà. A la resta de Mallorca i a Menorca i a les Pitiüses, el document determina que els habitants d’aquestes zones només veuran com l’esperança de vida minva un període d’entre 4 i 6 mesos. "Així i tot, –explicà Jansà– la Península i les Illes presenten un panorama menys decebedor que algunes zones europees, com Bèlgica, Holanda i el nord d’Itàlia, on l’esperança de vida arriba a reduir-se fins a 36 mesos".
Dia meteorològic mundia
El Parc Bit acollí ahir la celebració del Dia meteorològic mundial, que va organitzar l’Agència estatal de meteorologia (Aemet) i que va incloure una conferència de José María Baldasano, director del Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona, que va parlar de com l’activitat de la població influeix en la qualitat de l’aire. Així mateix, el Centre Meteorològic de Balears reconegué amb un diploma la tasca d’alguns dels seus col·laboradors que fa anys que els trameten dades pluviomètriques. El delegat del Govern central, Ramon Socias, i la consellera d’Interior també hi foren presents.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I tota la culpa la tenen els cotxes particulars i els avions. Volem una Ciutat neta de cotxes i això només és possible amb un transport públic eficient, el Metro.