TW
0

L’Associació de Mares i Pares de l’Institut de Llucmajor ha manifestat que el professor substitut que imparteix les classes de català a segon de Batxillerat, sense que aquesta matèria sigui la seva especialitat, "no està capacitat per preparar els estudiants a passar les proves de Selectivitat". Aquesta és la primera queixa que es produeix després que la Conselleria d’Educació informàs fa uns mesos que, a causa de la manca de llicenciats en Filologia Catalana en la borsa d’interins, s’hauria de contractar titulats en altres carreres per cobrir les baixes d’aquest professorat a l’ensenyament secundari. "Així com estan les coses –explicà Francisca Mena, presidenta de l’AMPA– és difícil que els nostres fills puguin fer front a les proves de català de Selectivitat. Aquesta persona, que en realitat hauria de fer classes de música, té uns coneixements molt bàsics de llengua i no pot impartir el nivell de català que s’exigeix al darrer curs de Batxillerat".

Borsa d’interins

Els pares dels alumnes asseguren que ja han donat a conèixer aquesta situació a l’inspector d’educació de la zona. "Des de la Conselleria ens han dit que tenien constància del que passava però que, a causa de la manca de llicenciats, no podien fer cap altra cosa", digué Mena. El que succeeix a l’Institut de Llucmajor, segons la presidenta de l’AMPA, demostra "la poca previsió amb què s’actua" al departament de Bàrbara Galmés. "Els pares –assenyala Francesc Mir, un altre membre de l’AMPA– ja sabíem que això ocorreria perquè la titular de la plaça s’havia de donar de baixa per maternitat. Aquesta professora ha allargat tant com ha pogut el moment de deixar de fer feina". La reacció dels pares dels alumnes s’ha produït quan només fa una setmana que el professor substitut ha començat a exercir.

Des que es va iniciar el curs escolar 2008 - 2009, la Conselleria ha fet saber més d’una vegada la manca de professionals. A causa d’això, les llistes d’interins s’hagueren d’obrir de manera extraordinària el mes passat. El que és cert és que el futur dels departaments de català de Secundària dels instituts tenen mala ferida. Els pocs matriculats en els estudis d’aquesta carrera que hi ha actualment a la UIB ho fa preveure així. En l’actualitat, hi ha un nombre creixent de docents procedents de Catalunya i del País Valencià que supleixen aquesta mancança. En aquests moments, el fet que professors de disciplines diferents amb el nivell superior de català de l’Escola Oficial d’Idiomes facin classes de llengua és una pràctica que s’està generalitzant.