El vicepresident del Consell de Mallorca, conseller d'Obres Públiques i membre d'Unió Mallorquina (UM) Antoni Pascual ha estat imputat per la seva presumpta vinculació a la “Operació Peatge”, segons han informat Efe fonts judicials.
El nom de Pascual figura al costat d'altres en una querella presentada la setmana passada per la Fiscalia Anticorrupció i que ha estat assumida pel jutjat d'instrucció número 5 de Palma. Aquest jutjat, segons les mateixes fonts, ha decretat secret de sumari sobre el cas i ha estat el que ha ordenat els registres duts a terme ahir per part de la policia judicial, a petició de la Fiscalia.
Avui mateix, el director insular de Carreteres del Consell, Gonzalo Aguiar, ha assegurat que ell no ha rebut cap notificació judicial sobre aquest assumpte ni tampoc ha estat cridat per la Policia Judicial, i a més, ha subratllat que no està imputat per aquest cas.
El Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional obrí ahir l’anomenada operació Peatge amb l’arrest d'onze persones, totes vinculades a les obres de desdoblament de la carretera Palma-Manacor. L’operació continua oberta sota la direcció de la Fiscalia Anticorrupció, que investiga suposats delictes de suborn i malversació de cabals públics presumptament comesos per empresaris i professionals de la UTE adjudicatària i per alts càrrecs i funcionaris del Consell de Mallorca, entre els quals es troben l’antic director de les obres, Francisco L., i un funcionari insular que hi treballà de vigilant, Gabriel M. Fonts vinculades al cas confirmaren ahir que la investigació havia nascut feia setmanes arran d’una denúncia interposada per un empresari de pedreres a qui el Consell expropià terrenys per fer-hi passar la carretera de serveis que va de Manacor a Vilafranca. Quant als detinguts, els dos funcionaris públics foren arrestats al vespre i han passat la nit als calabossos.
Els altres nou, en canvi, foren arrestats a darrera hora del matí i sortiren en llibertat amb càrrecs de manera progressiva al llarg de l’horabaixa. Fonts vinculades al cas confirmaren també que alguns d’ells havien confessat que facturaren per obres realitzades en xalets i finques privades. Un havia estat contractat com a proveïdor de material i els altres estaven vinculats a les empreses constructores de la UTE. La investigació la dirigeixen els fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Juan Carrau. Durant el matí, ambdós supervisaren les detencions i diversos escorcolls policials a Palma, Manacor, Montuïri, sa Pobla, Petra i Marratxí.
Interrogatoris i factures
A més, els fiscals passaren l’horabaixa i el vespre interrogant els vuit detinguts i mostrant-los factures suposadament relacionades amb obres privades efectuades per empreses de la UTE adjudicatària, i que s’haurien pagat amb els doblers públics del Consell destinats al projecte per desdoblar la carretera Palma-Manacor. És per això que ahir bona part de l’atenció se centrà en l’actual director insular de Carreteres, Gonzalo Aguiar (UM), que ja en tenia el càrrec en la legislatura anterior, quan s’adjudicà el desdoblament. Fonts jurídiques asseguren que els fiscals demanaren per ell també durant els interrogatoris.
Respecte de la confessió d’alguns dels empresaris, proveïdors i professionals vinculats al cas, sembla que algun assegurà que havia facturat qüestions privades per una directriu del director de les obres arrestat, Francisco L. L’operació s’ha declarat secreta i es manté oberta, de manera que avui la Policia i els fiscals hi continuaran treballant i no es descarten més detencions. La UTE investigada la formaven Electro Hidráulica, Obras i Pavimentos MAN, MAB, Aglomsa, Sacyr, Melchor Mascaró i Itenere Infraestructuras.
Política i corrupció: de la tranquil·litat a la frenètica activitat
D’un dia per l’altre tot canvia. Feia setmanes que la increïble massa de casos de corrupció a les Balears que descansen entre els despatxos dels jutjats de Palma i del TSJIB estaven aturats. Després de l’estiu, passats els primers judicis del cas Andratx i salvant el lapse que suposà la darrera operació a l’Ibatur, feia setmanes, si no mesos, que els fiscals Anticorrupció no protagonitzaven l’actualitat política de l’Illa.
Ara, però, sembla que tornen a entrar en acció. Aquesta operació se suma a les ja molt properes declaracions de l’interminable cas Andratx. Aviat començaran a succeir-se novetats de casos de tota classe, com ara el de Rodrigo de Santos, el cas Pla Territorial de Mallorca, el cas Scala, el cas de Can Domenge, el de Turisme Jove, els casos Bitel, Eivissa Centre, Son Oms... I val a dir, també, que fa temps que sonen les sirenes de la mare de tots els casos, el del Palma Arena.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Vaja una guarda de mafiosos polítics que ens han governat. Això se'n diu riures del poble. UM-PP BARCO.
Penjats al arbres de la carretera de Manacor haurien d'estar!!!!
Sabeu si hi ha qualcú més del Pla implicat, a part de qualque montuïrer i de l'arianyer? En concret, m'agradaria sebre si hi ha santjoaners i vilafranquers.
És increïble. Els hauríem de mostrar el menyspreu més absolut, a tots i cadascun d'ells i en tota circumstància. Evidentment, quan es demostri la veracitat de tot plegat.
Ja que Mallorca està superpoblada, tota aquesta gent que s´ha enriquit delinquint hauria de tornar el que ha robat i després els haurien de desterrar ja que han demostrat que no els importam ni una mica. Seria millor que mantenir-los a la presó.