TW
0

Miquel Nadal està disposat a dur el Pacte a una situació límit per la qüestió de Son Baco. El president d’Unió Mallorquina (UM) i, en aquest cas, amb el batle de Campos i membre de l’executiva del partit, Guillem Ginard, no accepten negociar una alternativa al projecte de construcció d’un camp golf amb planta hotelera en aquest municipi. Aquesta és la seva resposta a l’oferiment del president del Govern, Francesc Antich, però no tota la direcció d’UM comparteix l’estratègia.

Nadal, Ginard i altres dirigents fidels al conseller de Turisme mantenen que no s’admet la negociació sobre això i asseguren que no es retirarà del Parlament, com ha sol·licitat Antich de manera expressa, l’esmena presentada al projecte de llei derivat del decret Nadal per fer possible l’actuació, que va ser paralitzada en el Consell de Mallorca amb els vots del PSOE i el Bloc. A la Cambra autonòmica UM tindria el suport del PP de Rosa Estaràs.

D’aquesta manera, en una mesura de pressió extrema, volen fer saber que o es fa Son Baco, o el Pacte es pot donar per trencat. No se’n considerarien responsables, diuen, perquè en relació a aquest projecte se senten traïts per la presidenta insular, la socialista Francina Armengol, i perquè acusen els socialistes de no haver acceptat seriosament una negociació per "compensar" econòmicament Campos fins que no s’han vist "amb l’aigua al coll".

Com ha succeït en altres crisis de governabilitat durant aquesta legislatura, hi ha membres destacats de l’executiva d’UM que no comparteixen ni l’estratègia ni la manera d’actuar de Miquel Nadal. Fins ara el president s’ha sortit sempre amb la seva. La presentació de l’esmena de Son Baco fou aprovada per assentiment dins l’executiva, però un sector creu que no s’ha dur el Pacte a una situació extrema per aquesta qüestió. Com ja informà ahir aquest diari, el vicepresident Miquel Àngel Grimalt és qui s’ha significat més durant els dies anteriors a la presentació de l’esmena per negociar alternatives compensatòries al camp de golf de Son Baco. Altres membres de l’executiva són de la mateixa opinió.

La mateixa discrepància es reprodueix en la representació d’UM en el Parlament. Ni Maria Antònia Munar ni Bartomeu Vicens –suspès de militància– no han avalat la presentació de l’esmena, signada en solitari pel diputat Josep Melià i per ordre de la direcció. En declaracions a la Cadena Ser, Melià considerà ahir que s’haurien d’escoltar i deixar en mans del batle Ginard, per si considera oportú acceptar-les, les alternatives que pugui fer el president Antich per compensar Campos per la renúncia a una inversió xifrada per UM en 40 milions d’euros.

Antich estudia l’oferta a fer

Per la seva banda, Antich manté l’oferta realitzada divendres per negociar propostes alternatives que compensin econòmicament aquest municipi per renunciar al projecte de Son Baco i mantenir un esforç en la protecció del territori. Fonts del Consolat informaren ahir que el president prepara un paquet d’iniciatives per a Campos per presentar-la en els propers dies. S’ha de recordar que el mateix batle Ginard acceptà alternatives el 21 de febrer, quan es proposaren actuacions com l’execució de dues àrees de reconversió territorial al seu municipi, el reconeixement de l’ús turístic dels Banys de Sant Joan de la Font Santa i altres projectes turístics sostenibles al costat del Trenc.

Allò que sí deixà molt clar divendres el president del Govern és que el projecte de Son Baco és inviable perquè, amb la seva planta hotelera complementària, representa el model territorial anterior que aquest Executiu rebutja.

Els altres socis del Pacte, coalitzats en el Bloc, veuen amb temor les compensacions que es puguin oferir a UM, que critiquen durament. La vicepresidenta del Consell, Joana Lluïsa Mascaró (PSM), instà ahir els de Nadal a "plantejar-se la seva presència dins el Pacte si el que volen és fer polítiques de dretes", mentre que el Consell Polític d’EU considerà "una perillosa espiral imparable" la negociació de compensacions i reclamà una reunió urgent del Pacte per la "deslleialtat" d’UM.

Nadal vs. Grimalt: pugna oberta

Darrere la posició d’UM respecte del camp de golf amb hotel de Son Baco, a Campos, s’amaguen diferències internes, dues maneres d’entendre el Pacte que poden desembocar en dues posicions enfrontades pel poder del partit. Un sector, liderat pel president, Miquel Nadal, considera que no s’ha de renunciar a Son Baco i que els socis només reaccionaran amb mesures contundents. L’altre sector, liderat pel vicepresident Miquel Àngel Grimalt, tem que Nadal usi Son Baco només com una excusa per erosionar el Pacte i crear les condicions propícies perquè sigui inevitable en el futur pactar amb el PP. Dues maneres d’entendre el Pacte i d’entendre UM.

L’incompliment de Son Baco

Tota la direcció d’UM culpa els seus socis de PSIB i Bloc però, sobretot, la presidenta del Consell, Francina Armengol, d’haver incomplit el Pacte per decidir sense ells impedir el projecte de Son Baco, a Campos, un municipi governat per UM. Armengol manté que tractà la qüestió amb el president d’UM, Miquel Nadal, i aquesta era una "discrepància pactada". UM ho nega i ara, unilateralment, fa una esmena al Parlament per autoritzar el projecte amb el PP. PSIB i Bloc rebutgen la iniciativa perquè entenen que així ho diu el Pacte signat i una llei aprovada.

La reacció interna

La posició d’UM davant el cas no és uniforme. Tots consideren que els socis no han actuat bé, però no hi ha unanimitat a l’hora de reaccionar. Si bé és cert que l’executiva aprova per assentiment fer una esmena al decret Nadal per permetre el camp de golf, a la pràctica no tothom l’entén igual. Darrere l’assentiment s’amaguen dues maneres de veure el Pacte. El sector liderat per Miquel Nadal és més partidari de les mesures contundents per fer entrar en raó els socis i, en principi, defensa dur l’esmena fins al final. L’altre sector, liderat per Miquel Àngel Grimalt, entén l’esmena com una mesura de pressió que permeti negociar inversions per a Campos, però té clar que no es pot posar el Pacte devora un precipici només per un camp de golf i per un municipi concret.

L’altra lectura

En realitat, però, una part de l’executiva veu un rerefons en les accions de Nadal i considera que el seu president utilitza Son Baco com a excusa per erosionar el Pacte i provocar una ‘escalada de tensió’ que creï el clima propici perquè en el futur sigui inevitable pactar amb el PP. Segons aquests, Nadal també cerca, una altra vegada, reforçar el seu lideratge intern tancant files, qüestionant de passada la figura emergent de Grimalt i creant un ‘enemic extern’ que aglutini, ara Armengol.

Nadalistes vs. grimalistes

La diferència interna en la manera d’actuar dibuixa dos blocs dins l’executiva d’UM. En la línia de Grimalt hi serien el diputat Josep Melià, Margalida Miquel i Miquel Ferrà (ambdós amb càrrecs a Medi Ambient) i els batles Bernat Bauçà i Joan Cerdà. Devora Miquel Nadal hi hauria Mateu Cañelles i Cristina Cerdó. Ara també el batle de Campos, Guillem Ginard. Antoni Pascual, tot i que és tingut per ‘nadalista’, mantindria posicions més negociadores, i Rafael Gili podria ser en aquest sector per altres motius. Ni el secretari general, Miquel Ferrer, ni la portaveu, Catalina Julve, ni Miquel àngel Flaquer no estarien clarament posicionats.

La pressió externa

UM avisà en reiterades ocasions els socis que el rebuig a Son Baco no els sortiria de franc i la resposta d’aquests no assolí el grau de compromís desitjat. Just es féu una reunió per intentar cercar solucions per a Campos, un municipi que ha de sufragar una costa protegida i sense activitat hotelera i que no rep grans ingressos del turisme. Amb la presentació de l’esmena, UM introdueix un element més de pressió que obliga els socis a reaccionar. Juga en un escenari propici, perquè té terminis i, per tant, el temps compta enrere. A més, sap que l’increment de la tensió no provocarà un avançament de les eleccions, descartat pel PSOE després de les gallegues.

Les conseqüències

Si UM manté l’esmena per Son Baco i no accepta alternatives per a Campos, les conseqüències són imprevisibles. En principi, ningú de la direcció d’UM no pretén trencar el Pacte al Govern –al Consell s’ha plantejat–, però si l’esmena s’aprovàs amb els vots de PP i UM, el Pacte es podria donar per trencat i es podria obrir la porta a l’expulsió d’UM del Govern o, fins i tot, a l’avançament de les eleccions. Si s’arribàs a un acord per retirar la polèmica esmena, no es trencaria el Pacte, però res tornaria a ser com abans.