Cent professors d'universitats de l'Estat fan costat els anti-Bolonya

Aquest anunci s'ha fet avui, jornada en què s'han realitzat mobilitzacions a diverses ciutats, entre elles a Palma

TW
0

Un centenar de catedràtics, professors i investigadors de vint-i-quatre universitats públiques, entre elles la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha subscrit “plenament els plantejaments” anti-Bolonya, en un manifest que recolza la convocatòria de mobilitzacions i vaga per a avui a diverses ciutats.

El filòsof Fernando Fernández Savater és un dels onze catedràtics signants d'aquesta declaració de suport als estudiants anti-Bolonya, que ha estat incorporada a la pàgina web de la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i en la qual es recolzen els actes convocats pels estudiants per protestar per l'actual reforma universitària.

“La societat espanyola ha de saber que som molts els professors i investigadors que, potser no tan generosos, potser no tan valents, i sens dubte molt menys eficaços que aquests estudiants, subscrivim plenament els seus plantejaments.

Així es manifesta en el text d'aquesta declaració, els signants de la qual procedeixen d'universitats de Madrid (set), Catalunya (tres), Comunitat Valenciana (dos) i Galícia (dos), així com de la Universitat de Valladolid, de la del País Basc, Múrcia, Oviedo, Castella-la Manxa, Jaén, La Laguna (Tenerife), les Balears, Extremadura i Saragossa.

Aquest col·lectiu considera “un espectacle vergonyós” la resposta institucional que s'ha donat als estudiants contraris als principis i a la manera d'implantació de l'actual reforma universitària.

“La societat espanyola ha de saber que, lluny de tractar-se d'energúmens antisistema o adolescents desinformats, els estudiants de l'anomenat moviment anti-Bolonya són, en aquest moment, els únics membres de la comunitat universitària amb la lucidesa, la responsabilitat, el coratge i la generositat suficients per defensar inflexiblement (...) el concepte mateix i les condicions d'existència d'un verdader sistema d'ensenyament superior”.

Segons els signants, són “els únics interessats, pel que sembla, en la supervivència i la ratificació d'una institució que conservi d'Universitat alguna cosa més que el nom, i que romangui lligada als ideals de la Il·lustració per una cosa diferent de la propaganda”.

“Ho fan en un país i en un món incapaç d'entendre i respectar una activitat com l'estudi, en un país i en un món que menysprea la idea mateixa d'una recerca desinteressada de la veritat, que ignora, en general, tot el que una llarga tradició va cridar teoria, i que apel·la a l''interès de la societat' per soscavar les bases humanistes i els assoliments institucionals del concepte polític d'igualtat”.

Segons la declaració, “si els estudiants són derrotats en la seva defensa de la Universitat pública, voldríem que se'ns consideràs derrotats amb ells”.