En roda de premsa, Castillo ha denunciat que “es posin traves” als professionals d'aquest àmbit que desitgen treballar a les Illes, on hi ha “una falta d'especialistes”, i ha recriminat que la Conselleria de Salut i Consum adopti mesures com el Decret per ser “presonera de pactes de govern” així com “per una concessió als socis en lloc de centrar-se en la gestió de la matèria”.
En relació amb aquest mateix àmbit, la també diputada 'popular' ha recriminat que el nombre de pacients que es troben en llista d'espera quirúrgica s'hagi incrementat en un 14 per cent des que va començar l'actual legislatura, i que la mitjana de demora hagi augmentat un 5 per cent, quan en l'anterior mandat del PP es va aconseguir reduir en un 22 per cent les llistes d'espera “davant el creixement del 20 per cent de la població”.
Tal com ha manifestat en aquest sentit, “no es pot dir que l'actual Govern hagi rebut una mala herència del PP”, en recordar que l'agost de 2003 -any en què va accedir al Govern la formació 'popular'- el nombre de pacients en espera era de 12.729 mentre que el 2007 es va reduir fins i tot els 9.889. Tanmateix, quan va començar a legislar el Pacte de nou, la xifra va créixer fins als 10.500 en dos mesos i a desembre de 2008 se situava aproximadament en els 12.000.
A més, la demora mitjana ha augmentat en un 5 per cent en aquest mandat, en passar de 58 dies el 2007 a 62 a desembre de 2008, mentre que el 2007 el temps d'espera, quan va deixar de governar el Pacte de Progrés, era de 87 dies.
És per això que ha lamentat la “passivitat absoluta” del Govern davant aquestes xifres així com la reducció de recursos econòmics a la sanitat -ha recordat que el Govern “ha retirat” a les Balears un 30 per cent de finançament sanitari i “només” s'ha incrementat un 5 per cent el pressupost per a la Conselleria de Sanitat aquest any-. Al que se suma, ha dit, el tancament de cinc quiròfans de l'hospital general, decisions que en el seu conjunt “demostren la deixadesa absoluta de l'Executiu i la pèrdua d'humanització”.
En aquesta mateixa línia, Castillo va denunciar la “ocultació sistemàtica” de qualsevol informació relativa mentre en l'actualitat han d'esperar els ciutadans de les illes per operar-se, visitar l'especialista o realitzar-se una prova diagnòstica, com un TAC o una radiografia. “Exigim que el Govern deixi de ser un simple espectador de la situació i es posi a treballar per no tornar a la situació en la qual es trobaven les llistes d'espera després del primer pacte d'esquerres”, va incidir.
Finalment, va criticar que el PP “hagi estat exclòs” del debat entorn de la futura Facultat de Medicina que va recordar, va ser proposada pel PP en la passada legislatura i “té vocació de futur, pel que ha de sorgir del consens.”
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Metge estantís, a una padrina de Santa Eugènia li xerra rar qualque persona forastera(i no tan forastera) que encara que tengui après el català no el xerri com en el seu veïnat. La mateixa situació pot ocórrer amb una padrina d'un poble de còrdoba però en castellà,que entre el accent i el particular lèxic mèdic que tenen no els entenen ni en ca seva.
n'Aina Castillo fa el que li fan dir els suposats estrategs del PP. Com que vivim un país d'analfabets molta gent es creu tots aquests desbarats. Com que a més de ser analfabets estan colonitzats troben "normal" haver-se d'esforçar ells, els pacients, per parlar la llengua del metge i no viceversa.
A n'Aina Castillo, si un dia et fa mal sa cotorra, aniria bé que la t'examinàs un metge que parlés en swahili. Seria bo. Pel teu benestar, pel nostre, i pel de sa teva cotorra. Suposo que no tens cap problema que t'examinin sa cotorra en swahili, no???. Es ser, senzillament, conseqüents amb el fet que a una padrina de Santa Eugènia li hagi de mirar com té l'artrosi una metgesa de Ciudad Real que xerra "rar". Vatualmón, que t'analitzi sa cotorra un swahili!!!
No falten metges, sinó que sobren pacients.