TW
0

El conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, ha alertat avui del desproveïment que estan patint les Balears de mercaderies essencials per a la continuïtat productiva de les Illes per culpa del Ministeri de Foment.

Gabriel Vicens ha informat que la negativa del Ministeri de Foment de no considerar servei públic l'abastiment a les Balears de determinades mercaderies com el propà, butà, clor, gasos medicinals i altres també necessàries per al sector terciari està ocasionant nombrosos problemes a determinats sectors.

Ha manifestat que el desproveïment d'aquestes mercaderies (considerades perilloses) per via marítima pot perjudicar hospitals, potabilizadores, depuradores, petites indústries manufactureres i el sector hoteler.

El conseller ha explicat que aquesta falta d'abastiment està originada en la decisió de la naviliera Acciona de retirar el setembre passat l'últim vaixell de càrrega que prestava el transport d'aquest tipus de mercaderies a les Balears.

Tanmateix, ha recordat que aquesta companyia té un contracte d'exclusivitat del Ministeri de Foment per cobrir l'abastiment de mercaderies perilloses a Balears i, per això, ha demanat al Ministeri que “renegociï” l'esmentat contracte amb Acciona exigint a la naviliera “el compromís de tornar a atendre les illes” amb el vaixell de càrrega.

Vicens ha realitzat aquestes declaracions acompanyat del president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Joan Gual de Torrella, i d'Àngel Quindós, representant del sector de mercaderies perilloses de les Balears.

Quindós ha informat que “la matèria primera d'aquests productes prové en la seva totalitat de la península” i que per aquest motiu “l'abastiment dels mateixos per transport marítim és de primera necessitat per a les illes”.

El representant del sector ha declarat que en l'actualitat s'estan portant aquestes mercaderies en ferris (vaixells de passatge i càrrega) però amb la limitació de no poder portar-les si el nombre de passatgers és superior a 65 persones.

Quindós ha assegurat que aquesta limitació suposa que el sector ha d'emmagatzemar els productes que no poden portar a les Balears amb una despesa que sol repercutir, fins ara, a les nou empreses subministradores d'aquestes mercaderies a les illes.

Per aquesta causa, Àngel Quindós ha anunciat que si el Ministeri no renegocia amb urgència el contracte amb Acciona, a finals d'aquest mes de març les nou empreses no podran fer-se càrrec d'aquestes despeses i que això comportarà l'agreujament del desproveïment a les Balears d'aquestes mercaderies.

Quindós ha xifrat en 70 el nombre de contenidors setmanals d'aquestes mercaderies que necessiten les Balears i ha notificat que en aquests moments únicament arriben a les illes “la meitat d'aquests”.

En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, ha ressaltat que si no es produeix un canvi en l'actitud del Ministeri de Foment faltaran, entre d'altres coses, propà als hotels (per l'aigua calenta), gasos medicinals en els hospitals i butà per al consum de restaurants i llars, el qual, podria, ha asseverat, “produir una paràlisi de nombroses activitats”.