La portaveu del Govern, Joana Barceló, ha assegurat avui que l'Executiu demanarà la nul·litat de la sentència dictada pel Tribunal Suprem sobre la construcció de Son Espases al·legant “indefensió”, i l'aixecament de la suspensió acordada per l'Alt Tribunal per “modificació de les circumstàncies”.
A la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Barceló ha explicat el procediment i l'argumentació jurídica que seguirà l'Executiu en relació amb la resolució del Suprem coneguda ahir, que suspèn cautelarmente la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma per a la construcció de l'hospital de Son Espases.
Barceló ha afirmat que l'objectiu del Govern serà “intentar resoldre un expedient que veritablement no va començar bé, ni es va iniciar bé, ni es va tramitar bé”. Ha concretat que “la decisió del Govern, que es va prendre en el seu moment tenint en compte la màxima protecció del patrimoni, va ser intentar que aquesta qüestió es resolgui”.
La portaveu no ha explicitat si l'Executiu presentarà un recurs de cassació, però ha detallat que hi haurà dues línies d'actuació, la primera de les quals consistirà en la petició de la nul·litat de la sentència del Suprem per considerar que “el procés de recurs de cassació s'ha fet sense la comunicació a aquesta Administració, que forma part directa d'aquest expedient”.
Cap referència a les obres
Tanmateix, el Suprem no especifica en la sentència si la suspensió cautelar de la modificació del PGOU ha de comportar la paralització de les obres de l’hospital. Pels representants legals dels missioners i de l’associació de veïns del Secar de la Real sembla clar que sí. Això no obstant, el Govern del Pacte està decidit a continuar les obres. La congregació va recórrer a l’Alt Tribunal després que el 15 de desembre de 2006 el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) desestimàs el recurs que sol·licitava la nul·litat de la modificació puntual de la revisió del PGOU de Palma, aprovada pel ple del Consell de Mallorca el 5 de juny de 2006. En aquella sessió plenària, els vots del Partit Popular i Unió Mallorquina van permetre la requalificació dels terrenys de Son Espases Vell, com també la urbanització de Can Domenge.
Ara, el Suprem ha donat per bons alguns dels arguments presentats per la comunitat del monestir de la Real. L’Alt Tribunal reconeix que l’hospital es projectà "sobre sòl rústic i en les proximitats d’uns béns declarats d’interès cultural, la protecció dels quals constitueix també un interès general". La sentència recull que l’"error" del TSJIB fou atribuir més importància a l’interès general representat per la nova instal·lació hospitalària que al derivat de la protecció del patrimoni històric i mediambiental. El Suprem valora que la modificació puntual del PGOU "pot afectar de manera irreversible el sòl rural i el patrimoni cultural".
La gestió del PP, en entredit
Els defectes en el procediment desenvolupat per les administracions governades pel PP la passada legislatura –Govern, Consell i Ajuntament– es recullen en la sentència. El Suprem destaca que l’Executiu autonòmic no va emetre la preceptiva declaració d’interès general de l’hospital perquè es pogués instal·lar legalment en sòl rústic. Els missioners plantejaren també la inexistència d’un estudi d’alternatives tècnicament viables, un pla de vigilància i la manca de contingut ambiental del necessari dictamen d’impacte ambiental.
"La sentència hauria d’implicar la paralització del macroprojecte"
Els missers de la congregació dels missioners del Sagrat Cor i de l’associació de veïns del Secar de la Real donen per fet que la sentència del Tribunal Suprem porta implícita la paralització de les obres de construcció de l’hospital. "La sentència hauria d’implicar la paralització d’aquest macroprojecte", assegurà ahir Pau Mir, un dels integrants del despatx representant dels antihospital. La següent passa dels missioners haurà de ser si demanen que es faci efectiva l’aturada de les obres en base a la sentència dictada pel Tribunal Suprem. De fet, el recurs presentat és el primer èxit de la ingent lluita legal plantejada pels opositors a la construcció d’aquesta infraestructura. Fins ara, els antihospital han plantejat més d’una quinzena de denúncies davants els jutjats penals, Fiscalia, Cort i Consell de Mallorca per evitar-ne la construcció. La majoria han estat desestimades. Ara, però, la sentència del Tribunal Suprem dóna una alenada d’aire i per a molts representa la validesa dels arguments esgrimits pel moviment cívic i veïnal que plantà cara per intentar garantir la protecció dels voltants dels monestir de la Real.
"Les obres no s’aturaran"
El president del Govern, Francesc Antich, assegurà ahir que les obres de construcció del nou hospital de Son Espases continuaran en marxa, tot i la sentència del Tribunal Suprem que dictà la suspensió cautelar de la modificació puntual de la revisió del PGOU de Palma. El cap de l’Executiu autonòmic indicà que els serveis jurídics "estan estudiant aquest tema" i afegí que, encara que es tracta d’"una peça separada en suspensió", "no deixa de ser un tema que cal estudiar per part del Govern". Antich assenyalà que la decisió del Suprem no implica "que s’aturin les obres, que poden continuar." "És una qüestió en principi de forma, sense entrar en el fons del tema", agregà Antich. El president indicà que en la tramitació del projecte de l’hospital hi va "haver qüestions que molta gent va discutir", igual que "moltes altres iniciatives que es feren en la legislatura passada, com el metro i el Palma Arena".
D’altra banda, Antich volgué fer un "reconeixement" a tot el que ha estat l’"esforç de la iniciativa ciutadana" en un tema com el de l’hospital de Son Espases, referint-se així a les diferents associacions que s’oposaren a la construcció d’aquesta infraestructura sanitària. Qui també apuntà a la responsabilitat del Govern del PP en la legislatura passada fou el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs. "Amb aquesta sentència, es posa en evidència la nefasta gestió que féu el Partit Popular perquè no declarà l’interès general per fer un equipament supramunicipal en sòl rústic", manifestà Thomàs, alhora que insistí que el Servei de Salut de les Illes Balears disposa d’una cessió dels terrenys i d’una llicència d’obres "legals", per la qual cosa entén que "les obres han de tirar endavant i tiraran endavant".
Texte complet
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Una vergonya, això de son espases. No se sap quin polític és més xoriço.
Si PSOE se une a los restantes partidos del Bloc, ¿Es para continuar con la política del PP construyendo en Son Espases y ir en contra de sus votantes? Pues todo va igual en las diferentes Consellerias, sin que Xisquet ponga orden!!! o está acojonado por miedo de romper el Pacte?
Els pesemeros no haurieu d'acceptar la justícia d'aquest tribunal de Madrid. El d'aquí, el Superior de Justícia, que és el que veu les obres cada dia ho ha tengut clar que no es poden aturar. Els del Tribunal Suprem amb prou feines deuen saber on és Mallorca.
Salvem Son Dureta!!!
Se ha de esbucad i dexar-lo com estava. Els polítics ja aprendran que no se pot fer demagogia. Si se esbuca el hospital llavó se podrà esbucar las urbanisations il·legals. Els politics no se han de dexar comprar i corrompre. Els politics han de sebre dir que no a la demagogia de las xusmas.
Quan la justícia arriba tard, no és justícia. Ara el que s'ha de fer es acabar-ho. Pensau que ja no és qüestió d'aturar-ho, sinó de que s'ha de fer amb el que ja està fet. S'hauria d'enterrossar, i no me crec que a ningú amb dos dits de front se li passi aquesta idea pel cap. L'impacte ambiental ja està fet i no te remei.
Tanmateix "ja no queda res", sino és menjar il·legalitats consentides per la puta i la ramoneta.
I què podem fer ara? Els que confiavem en unes forces polítiques ideològicament progressistes però conservadores des del punt de vista d'ecologia, patrimoni, etc, mos hem quedat ben decebuts (tot i que això era de preveure) Ben segur que aquest hospital podria haver-se fet a un altre lloc, però aquest govern del PSOE, amb el consentiment de la resta del Pacte, ha estat tan inepte amb aquest tema que merexeria perdre el suport de la gent; però que mos quedaria llavors: res de res. I com sempre, qui sempre està enmig de tot sent una punyetera minoria són els impresentables i aprofitats d'UM. El nostro sistema "democràtic" està ben fotut ...
Els excàrrecs polítics, juntament amb la complicitat dels jutges del Tribunal Superior de Justícia, són culpables per la construcció d'aquest monstre d'Hospital de Son Espases en un lloc protegit per la Llei. Ara bé, els polítics actuals no són innocents, també en són coautors per haver continuat amb l'atemptat ecològic i cultural. Per sort el Tribunal Suprem ha dit la seva i ara el s'hauran d'empassar, el problema serà on dipositar els enderrocs. Quina vergonya de polítics. La meva més sincera enhorabona als Missioners dels Sagrats Cors i de manera molt especial al Pare March. Gràcies per la vostra lluita. Endavant!!
Si la majoria estigués per protegir Son Espases, no haurien elegit les opcions polítiques que hi ha. Tothom sabia ben cert que el PSOE construiria Son Espases, per covardia, por a la màfia mèdica colonial de Son Dureta, i accídia mental.