En marxa l'aprovació del decret turístic

La votació ha obtingut l'abstenció de tots els diputats populars. Segons el conseller de Turisme, Miquel Nadal, serà una eina eficaç per impulsar la inversió

TW
0

El ple del Parlament ha aprovat avui per assentiment iniciar la tramitació parlamentària com a Projecte de Llei del Decret de mesures urgents per a l'impuls de l'economia de les illes, de manera que els partits podran fer les seves propostes a fi d'ampliar i millorar la futura normativa, que contempla, entre altres mesures, avantatges per a la renovació i rehabilitació de la planta hotelera de les Balears.

Prèviament a aquesta votació, s'ha portat a terme una altra en la qual s'ha aprovat amb 30 vots a favor de PSIB, Bloc i Grup Mixt i 29 abstencions del PP la validació del Decret, que ha rebut així el vistiplau de la Cambra per poder seguir el seu curs.

Es pot recordar que una altra de les condicions contemplades al Decret és la declaració d'interès autonòmic o insular de les actuacions que s'acullin a la iniciativa, la qual cosa permetrà simplificar i agilitzar les inversions, de manera que aquestes tindran un caràcter preferent unit a la reducció general de terminis, especialment en els àmbits de l'urbanisme i el medi ambient.

Durant el debat de la iniciativa, el conseller de Turisme, Miquel Nadal, ha assenyalat que aquest projecte, nascut “de l'acord més ampli polític i social aconseguit en els últims anys”, serà un instrument “eficaç” per impulsar la inversió productiva en les illes i ha destacat que Balears serà pionera, d'aquesta manera, en la posada en marxa de “realistes” mesures anticrisi, “modernitzadores i alliberadores”, que es convertirà “en la clau de l'èxit per ser model d'actuació d'altres Comunitats”.

Nadal ha recalcat així mateix la necessitat de “ser atrevits a l'hora de prendre decisions en moments difícils”, a través del foment de la competitivitat, les inversions, la creació de llocs de treball, el creixement de l'economia i la generació de riquesa. “Ens trobam en una etapa de dificultats i en un canvi de cicle econòmic, i cal acceptar els reptes del futur amb capacitat i decisió”, ha incidit el titular de Turisme.

Alhora, ha advocat liderar actuacions “enèrgiques per temperar els efectes devastadors de la crisi”, en considerar que l'arxipèlag té la capacitat de “sortir de totes les crisis amb rapidesa”, manifestant que les condicions econòmiques de les Balears són “més positives” que les d'altres autonomies, amb un nivell de desocupació més baix i altres índexs que “conviden a cert optimisme”.

En el torn d'intervencions dels grups parlamentaris, el diputat del PP Francesc Fiol, ha recalcat la necessitat de desenvolupar polítiques que vagin en la línia de les determinades al decret, mentre ha assenyalat que l'article 17 és “la raó de ser” de la normativa, encara que ha assenyalat que el seu grup presentarà correccions a aquest punt concret perquè s'expliqui amb els Ajuntaments i Consells Insulars a l'hora de determinar les autoritzacions precises per a la millora dels establiments.

Tal com ja va comentar ahir, s'aprecia “la bondat de determinats articles”, malgrat les “moltes mancances” que provoquen que el decret “necessiti moltes reformes”, i entre les possibilitats que estudia la seva formació està la de plantejar mitjançant una esmena que s'inclogui la legalització de la situació del camp de golf de Son Baco, en Campos, a fi de donar suport a una infraestructura “lligada al turisme i que compta amb totes les benediccions normatives”.

Fiol ha asseverat així mateix que altres correccions aniran destinades a l'adequació del Decret als interessos dels diversos sectors productius de les illes, com els relacionats amb el comerç, l'agricultura i la ramaderia.

Per la seva part, la diputada socialista Aina Crespí, ha ressaltat que es tracta d'un instrument que reactivarà l'economia en el seu conjunt i ha destacat el consens que ha caracteritzat la seva tramitació. També s'ha referit al seu caràcter “excepcional” per la situació en la qual s'ha plantejat.

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu del Bloc, Biel Barceló, qui ha subratllat que el Decret pretén contribuir a reactivar l'activitat econòmica amb inversions públiques i privades, objectius “raonables i oportuns”, i ha recalcat la importància de modernitzar el sector turístic. Altres fins són afrontar la regularització de places, millorar zones madures i agilitzar procediments administratius.

“Aquest projecte suposa un gran avenç però queda molt per fer”, ha puntualitzat el portaveu nacionalista, qui ha asseverat que la tramitació del Decret no ha estat exempta de “polèmiques i dificultats malgrat compartir els objectius”, tot estudiant altres mesures alternatives a aquesta normativa per ajudar els sectors que es vegin afectats per l'actual situació.

El diputat del Grup Mixt Josep Mayans ha anunciat que presentarà algunes esmenes al decret encara que ha destacat que aquest hagi estat impulsat “partint de criteris de pacte polític i pensat en la seva aplicació fàcil i efectiva, malgrat que necessiti algunes modificacions".

CONTINGUT DEL DECRET

Entre altres aspectes, estableix un termini de vuit mesos perquè els establiments puguin legalitzar les places turístiques alegales, per al qual hauran de pagar 4.000 euros per plaça al respectiu Consell Insular, la qual cosa suposaria que a Mallorca es podrien obtenir entre 70 i 90 milions d'euros, a fi de destinar-los a la millora de les zones turístiques.

També limita el creixement en superfície dels establiments turístics a un 10 per cent, perquè puguin millorar les seves instal·lacions amb gimnasos, spas o piscines cobertes. Respecte al creixement en altura, només es permetrà per construir la caixa de l'ascensor o de l'escala. Un altre dels avantatges d'aquesta iniciativa és l'agilització i la simplificació dels tràmits turístics per dur a terme inversions en els establiments, ja que si fins ara requerien d'una autorització prèvia i una altra d'activitat, a partir d'ara només és necessària una autorització sectorial única.

En concret, el títol I del Decret aborda l'agilització i simplificació dels procediments administratius -la qual cosa inclou les inversions de caràcter autonòmic-, el II se centra en la implantació de noves activitats econòmiques i empresarials o professionals, i el III estableix les mesures en matèria de turisme, com la regularització de les places i els plans per a la millora de les infraestructures.