TW
0

Les Illes Balears no rebran, de moment, partides més quantioses procedents del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder), segons informà ahir la comissària de Política Regional, Danuta Hübner, en presència del president de l’Executiu autonòmic, Francesc Antich. La Comissió no canviarà el reglament que permetria que les Illes es beneficiassin d’aquest fons, almanco, fins d’aquí al 2013. Tot i això, la comissària es comprometé a estudiar la documentació, elaborada per la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, amb la qual la delegació balear traslladada aquests dies a Brussel·les demanà l’ampliació del nombre de quilòmetres fixats (150) perquè un territori sigui considerat regió transfronterera.

La situació geogràfica de les Balears, massa a prop del continent i massa enfora de França, també fa impossible la declaració de zona ultraperifèrica (com és el cas de les Illes Canàries). "Com tots vosaltres sabeu, aquest no és el millor moment per tractar aquests temes, a causa de la crisi que ara s’arrossega i que afecta de manera especial Espanya", assegurà Hübner davant els consellers d’Economia, Carles Manera; de Comerç, Francesca Vives, i de Mobilitat, Gabriel Vicens. Malgrat que les esperances dels dirigents balears s’esvaïren, Antich confia que "d’aquí a uns mesos, quan Espanya assumeixi la presidència de la Unió Europea, puguin arribar a les Illes una sèrie d’ajudes específiques procedents del fons de cohesió".

"De poc ençà, Europa dóna molta d’importància als projectes relacionats amb el canvi climàtica. Per ventura, per aquesta banda podrà arribar qualque cosa. A més, els projectes inclosos dins el pla I + D + I, ben segur, que també es podran beneficiar de les partides europees", digué Antich. La celebració de la Diada de les Illes Balears a Europa, que ha mogut més de 150 persones a la capital de la Unió, per tant, torna avui a Palma amb les butxaques buides. A més de la qüestió econòmica, s’ha aprofitat per reclamar-ne altres com és la del reconeixement del català com a idioma de ple dret.

El pagament de 2,5 milions s’avança a l’abril

Així mateix, la comissària Danuta Hübner anuncià que el pagament previst de 2,5 milions d’euros per a Balears s’avançarà al mes d’abril. Es tracta d’una partida que forma part del gruix dels 245 milions que Europa aprovà cedir a les Illes per al període 2007-2013. Aquest avançament no és exclusiu per a les Illes, sinó que és la contribució d’Europa per ajudar els països que en formen part a fer front a la crisi. Hübner manifestà que era sensible als problemes que afecten Balears perquè "he visitat Mallorca un parell de vegades i possiblement ho torni a fer, ja que encara em queden les altres illes per conèixer". D’altra part, Francesc Antich es reuní amb el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, el també socialista Joaquín Almunia. Segons informà el president, Almunia l’encoratjà "a reforçar les polítiques sectorials i de les Pime en moments com l’actual, en què ens vénen mal dades".

Tot i que la participació d’Antich no estava prevista en un primer moment en la celebració de la Diada de les Illes Balears a Europa, la seva visita anunciada a darrera hora provocà canvis. La representació de la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives; el conseller de Mobilitat, Gabriel Vicens, i el d’Economia, Carles Manera, passà a segon terme. El Centre Balears Europa, dependent del departament de Vives, fou l’encarregat de l’organització del viatge, que ha tingut un cost aproximat de 150.000 euros. Els actes de la diada conclogueren amb un correfoc i la inauguració d’una exposició temàtica sobre les Illes al Halles Saint-Gery, un antic mercat cobert del centre de la ciutat. N’han pres part més de 150 persones. A més dels representants autonòmics, també hi han assistit membres dels quatre consells insulars, 40 batles de diferents municipis i representants del teixit associatiu, sindical i cultural.