TW
0

La vaga judicial d’aquest dimecres, seguida per gairebé el 40% dels jutges de Balears, només provocà la suspensió de 52 diligències (judicis, vistes o altres assenyalaments) a Palma i a Eivissa, els dos partits que s’hi van sumar, cosa que significa que, com es pogué comprovar el dia de la protesta, la seva incidència sobre la ciutadania fou bastant baixa. De fet, d’aquestes 52 diligències que hagueren de ser ajornades per a més endavant, 37 ja havien estat suspeses abans del 18 de febrer, dia de la vaga. Hi hagué qualque magistrat que, com que feia comptes sumar-se a la vaga, havia suspès els seus judicis prevists per a la jornada de la protesta per tal que acusats, testimonis i advocats no anassin debades als jutjats.

La resta de diligències suspeses, les 15 que van ser ajornades el mateix dia de vaga, constitueixen una xifra que, atès el nombre de jutges de Balears –101– no és significativa. I menys encara si tenim en compte que cada dia se suspenen assenyalaments. Ahir els jutjats de Palma tornaren a la normalitat de cada dia, que era mala de diferenciar de la viscuda el dia anterior, jornada de vaga de jutges.

"La vaga ha forçat Bermejo a negociar"

Francisco Martínez Espinosa (Palma, 1956), degà dels jutges de Palma, és el cap visible de les reivindicacions dels magistrats de Ciutat. Dimecres fou l’encarregat de llegir el text amb què es tornaren a fer públiques les causes que, a parer seu, havien motivat la vaga. El degà es mostrava ahir satisfet pel resultat de la vaga, perquè "havia forçat el ministre de Justícia a seure a negociar" i no descartà més mobilitzacions abans del 26 de juny, data acordada per totes les associacions per dur a terme una protesta.

Quina valoració féu de la vaga de dimecres?

La valoració és positiva des del moment que el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, vol seure a negociar amb les quatre associacions de jutges i no només amb dues (Associació Professional de la Magistratura –APM– i Jutges per a la Democràcia –JpD–), com havia intentat el dia anterior a la protesta.

I de la reacció del ministre de Justícia?

Consider que el ministre ha reconegut que els magistrats tenim dret a la vaga, ja que ha anunciat un projecte de llei que preveu la manera de canalitzar les nostres reivindicacions. Si aquest projecte ens prohibeix el dret a la vaga, vol dir actualment que el tenim.

Notícies relacionades

La vaga d’ahir us dóna més força?

Jo crec que sí, perquè hem forçat el ministre a negociar. A més, cal tenir en compte que ahir van sumar-se a la protesta devers 2.200 jutges de tot l’Estat, tot i que la vaga no estava convocada per l’associació majoritària dels magistrats, l’APM.

Ahir hi hagué més jutges a la concentració de protesta que seguint la vaga, creieu que tots aquests se sumaran a la vaga del 26 de juny?

Si dia 26 de juny van a la vaga les quatre associacions professionals, el seu impacte serà molt més gran. Ara bé, jo reiter que no tinc cap vocació d’organitzar mobilitzacions i esper que abans arribem a una bona solució. Tanmateix, APM ja ha parlat de mesures més contundents, si no hi ha avenços.

Vós no descartau, idò, més vagues abans del 26 de juny?

No puc fer vaticinis, perquè pot ser que d’aquí a un mes se solucioni tot, en passin dos o no avançam res. En tot cas, si la negociació no porta enlloc, es podrien proposar vagues abans del 26.

Què pensau de la unitat de les quatre associacions?

Jo trob que ajuda molt les nostres reivindicacions, com mostra per exemple el manifest unitari de gener, que condensa les nostres reivindicacions.