TW
0

El jutge degà de Palma, Francisco Martínez Espinosa, que s’ha declarat favorable a la vaga convocada avui per les juntes de jutges de Palma i d’Eivissa i diverses demarcacions de la Península (més informació a la pàgina 29), es mostrà ahir molt clar a l’hora de valorar-ne els possibles perjudicis per als usuaris de l’Administració de Justícia: "Totes les vagues tenen conseqüències negatives", assegurà Martínez Espinosa, que serà l’encarregat de respondre del previsible caos que registraran avui els jutjats de Palma. Respecte dels serveis mínims obligatoris que s’haurien de complir, el jutge degà de Palma recordà ahir que ni el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ni el Ministeri de Justícia espanyol, ni la junta de jutges de Ciutat no han volgut establir un barem comú d’actuació. Així, la potestat per decidir quins serveis mínims s’han d’atendre, ja sigui per urgència o per prevenció, queda en mans del "seny" de cada magistrat que hagi decidit afegir-se la vaga durant la jornada de protesta d’avui contra el Ministeri de Justícia espanyol.

"La culpa no serà del jutge"

En aquest sentit, indicà ahir el magistrat Martínez Espinosa a aquest diari, "en principi, si fa tres anys que un ciutadà espera un judici que no és especialment urgent, no hi ha motiu perquè es consideri un servei mínim i, per tant, s’haurà de postergar per a una altra data". Si això passàs, denuncia el jutge degà, "no és ni serà per culpa dels magistrats que facin vaga, sinó del Ministeri de Justícia, que continua mantenint l’Administració judicial sota mínims, amb una plantilla insuficient" que provoca moltes coes i llargues esperes per resoldre determinats processos als tribunals.

Concretament a les Balears, l’únic lloc on s’espera que els jutges facin vaga en bloc és als partits judicials de Palma i d’Eivissa, ja que les juntes de Manacor, Inca, Maó i Ciutadella fa devers un mes que decidiren no donar suport a la protesta. Tanmateix, qualsevol jutge, a títol personal, es pot afegir a l’aturada, perquè ha estat convocada per les l’associació judicial Francisco de Vitoria i pel Fòrum Judicial Independent en l’àmbit de l’Estat espanyol . Així mateix, segons expressà Francisco Martínez Espinosa, els magistrats de Palma poden decidir anar o no a la vaga a títol personal i fer la mateixa feina de cada dia.

Notícies relacionades

Tanmateix, el cert és que durant la junta de jutges de Palma en la qual s’aprovà l’aturada, 32 dels 40 magistrats presents hi votaren a favor i només s’hi registraren 4 vots en contra i 4 abstencions. Això, encara que s’estava modificant de dalt a baix una decisió presa pel mateix organisme encara no feia 30 dies, quan els magistrats de Palma decidiren dur a terme una protesta com la que es realitzarà avui a Manacor i plantejar-se una possible vaga per al 26 de juliol. Quant al partit judicial de Manacor, avui, tot i no anar a la vaga, el magistrats han aprovat convocar una concentració al migdia en la qual es llegiran les reivindicacions de les quatre principals associacions judicials de l’Estat. A Palma, a banda de l’aturada, els jutges també es concentraran davant el Palau de Justícia, on hi ha la seu del Tribunal Superior de justícia de Balears (TSJIB) i la de l’Audiència Provincial de Ciutat.

El Parlament proposa tres dones candidates per al TSJIB

Els portaveus dels grups del Parlament arribaren ahir a un acord per proposar tres dones com a candidates per ocupar una vacant del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Això significa que, per primer pic, l’alt tribunal autonòmic tindrà una dona com a magistrada membre. La Cambra autonòmica informà ahir mitjançant un comunicat dels noms de la terna que proposaran. Es tracta de tres juristes amb una llarga trajectòria professional: Carmen de España Fortuny, Felisa Vidal Mercadal i Francisca Mas Mercadalo. Entre aquestes dones, totes amb més de deu anys d’exercici professional a les Balears, el Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ) en triarà una com a magistrada de la Sala Civil i Penal del TSJIB, en substitució de Josep Massot Miquel, que hi deixà una vacant després de jubilar-se.

D’altra banda, ahir el TSJIB informà que el CGPJ havia donat el vistiplau a la creació del Jutjat Mercantil bis de Palma, l’objectiu del qual serà el de reforçar els dos que ja hi ha en funcionament, que estan saturats de feina. El nou jutjat entrarà en funcionament ben aviat i serà presidit per la jutgessa substituta Catalina Sela i pel secretari judicial substitut Guillem Ferrando. Tanmateix, en principi es preveu que aquesta sigui una sala de reforç i que en sis mesos pugui desaparèixer.