TW
0

El president del Consell d’Eivissa i diputat autonòmic imputat en el cas Eivissa Centre per un suposat cobrament de comissions il·legals, Xico Tarrés (PSIB), contestà ahir totes les preguntes del jutge de la causa, la Fiscalia i l’acusació durant una maratoniana declaració judicial d’unes cinc hores. El conseller pitiús negà tots els delictes i respongué totes les preguntes, però assegurà que no recordava certes qüestions clau o que havia confiat del tot en els seus subordinats, delegant així part de les seves responsabilitats. Deu minuts abans de les 15.00 hores, el jutge José Espinosa interrompé la declaració del conseller eivissenc, per a la qual s’assenyalarà una nova data, a fi que Tarrés continuï responent pels cinc delictes dels quals se l’acusa: frau, suborn, prevaricació, tràfic d’influències i falsedat documental. El jutge i la Fiscalia investiguen si el president del Consell d’Eivissa i altres càrrecs del PSIB i del PP cobraren comissions il·legals a canvi de l’adjudicació de les obres de l’Eivissa Centre.

Durant el seu testimoni davant el jutge, Xico Tarrés, representat per la lletrada Ascensión Joaniquet, defensà el projecte urbanístic investigat, que es començà a executar quan ell encara era batle i president de l’empresa mixta adjudicatària, Itusa. Tarrés negà que hagués comès cap delicte o que tingués coneixença que algú l’estigués cometent. Només reconegué que en alguna ocasió, abans que l’escàndol saltàs la premsa, n’havia sentit rumors, a parer seu instigats pel mateix denunciant del cas, l’exsecretari general del PSIB d’Eivissa, Roque López, que exerceix d’acusació particular per mitjà del seu representant legal, el misser Andrés Tuells.

L’interrogatori de l’exbatle de Vila girà ahir al voltant de molts aspectes tècnics relacionats amb el concurs pel qual les obres de l’Eivissa Centre s’adjudicaren a Itusa, que té participació en un 51% d’Imvisa (pública) i un 49% de Brues SA, l’empresa privada sospitosa d’haver efectuat el suposat pagament de comissions il·legals. L’acusació qualificà ahir aquest concurs de "vestit a mida" per a l’empresa Imvisa, un extrem que Tarrés negà, tot i que tampoc no sabé explicar, quan el jutge li ho demanà, si era ver que la convocatòria només s’havia publicat en un tauler d’anuncis. A més, Tarrés digué que "creia" que Brues SA no coneixia les condicions del concurs abans de la seva publicació, però no gosà assegurar-ho.

Respecte del considerable augment del nombre d’habitatges construïts a l’edifici Joan XXIII (peça central de la investigació), Tarrés respongué que no sabia de qui havia estat la idea de modificar-ne el pla inicial i, a més, assegurà que s’havia sentit decebut que el PP hagués fet que se’n retardàs l’aprovació definitiva al Consell, assegurant que el partit conservador havia actuat de "mala fe" perquè es tractava d’un projecte molt bo ja consensuat. El polític del PSIB també fou interpel·lat sobre l’adjudicació de les obres de les piscines i la pista de pàdel a Brues, però també en negà qualsevol irregularitat.

Cintes fora de context

Finalment, Tarrés negà haver participat d’una reunió a Madrid amb el secretari d’Organització del PSOE, José Blanco, per parlar de les suposades comissions il·legals. A més, recordà que les famoses gravacions aportades a la causa pel denunciant, Roque López, són fora de context, segons hauria assegurat des del primer dia el seu company de partit Josep Marí Ribas, l’exbatle de Sant Josep i exgerent d’Itusa que sortia a les cintes parlant sobre les comissions en qüestió.

Notícies relacionades

"És inevitable veure l’edifici i, a més, és al costat de l’escola dels fills de Tarrés"

L’exsecretari general del PSIB pitiús Roque López fou la primera persona que denuncià aquesta suposada trama de corrupció que esquita tant el seu antic partit com el PP. Ahir Roque López atengué les preguntes de dBalears.

Què pensa de l’actual situació del president del Consell d’Eivissa?
Crec que Xico Tarrés està fora de si, ja que assegurà davant el jutge que desconeixia moltes coses que hauria de saber i culpà altres persones de les seves responsabilitats. Cal recordar que ell ha estat el màxim representant de la ciutadania de Vila i el president tant d’Itusa com d’Invisa, no pot respondre així.

Vós pensau que hauria de dimitir del seu càrrec?
Hauria d’haver-ho fet des del principi, ja que està incomplint el codi ètic que aprovà el PSOE: una persona imputada no pot ni presentar-se a les eleccions.

Sabeu si és ver que Xico Tarrés passava cada dia per davant l’Eivissa Centre?
És irrellevant, perquè el projecte, l’edifici, és inevitable veure’l, és a la ronda de la ciutat i, per cert, al costat de l’escola dels seus fills. És una mola de set plantes que és més que evident. De fet, és lògic que no només serveix per a 38 habitatges, sinó per a molts més. Tan sols amb una mirada era evident que allà passava alguna cosa estranya.

Com valorau la reacció del PSIB-PSOE?
No han fet bé les coses, ja que intenten matar el missatger, que sóc jo, en comptes d’anar a l’arrel del problema. El PSIB hauria d’haver obert una investigació interna. Per què no ho han fet? Per què no volen fer-ho? Doncs potser perquè ja saben la resposta i no els agrada gens.

Com a polític de Balears, creis que la corrupció és un mal endèmic de tots els grans partits de l’illa?
Sí, com a polític així ho crec. És un mal endèmic del poder i de l’excés d’informació privilegiada fa molt de mal a la ciutadania. Posem un exemple. L’expresident de Catalunya Pasqual Maragall parlà del 3% de CiU, de suposades comissions il·legals, i ningú no ha dit res encara ni cap fiscal tampoc no s’ha mogut! Què està passant? La corrupció és generalitzada i fins i tot la ciutadania ho té assumit. Una anècdota curiosa: amb tot aquest afer del cas Eivissa Centre, un exmilitant em comentà: "Per què poses aquesta denúncia si saps que tots fan el mateix? Prefereresc que almenys els que s’enduguin els doblers siguin els nostres i no els altres...". Aquesta és la situació que hi ha en la política.