TW
0

La família Matas-Areal va encarregar obres al casal del carrer de Sant Feliu de Palma dos anys i mig abans de comprar-lo. Així es desprèn de les declaracions i proves aportades per un aparellador, que ha estat citat a declarar davant dels guàrdies civils que investiguen, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, el patrimoni de Jaume Matas.

Des de l’entorn del Col·legi d’Arquitectes de Balears, s’assegura que l’aparellador entregà la còpia d’un "full d’incidències", amb data del 28 de maig de 2004. El full recull, en primera persona i per part de l’aparellador, que "trobant-me a l’edifici del número 8 del carrer de Sant Feliu de Palma vaig observar un obrer que feia uns forats en una paret de la primera planta". Aquesta planta és la que després va ser comprada pel llavors president i la seva dona. En el mateix escrit l’aparellador assenyala que l’obrer "és de l’empresa Denario, el propietari de la qual és el resturador Antoni Obrador Vidal". Aquest ha reconegut recentment que ha efectuat tasques d’assessorament per a la família Matas-Areal al ‘palau’ del carrer de Sant Feliu. En la seva declaració, un altre empresari que treballà al casal de Matas declarà que qui duia el maneig de la restauració era Obrador Vidal, que li pagà la seva feina amb doblers negres. Vidal, en declaracions a dBalears, assegurà que no havia pagat doblers negres a ningú i que la seva feina era "per amistat" amb el matrimoni Matas-Areal. Assenyalà que l’única feina per la qual havia cobrat era la instal·lació de les cortines. L’escriptura de la compravenda del ‘palau’ per part dels Missioners dels Sagrats Cors a la societat Nova Labritja es va formalitzar a final de 2003. Per tant, només cinc mesos després, i quan per part de Nova Labritja es feien treballs de restauració a l’edifici, un o diversos obrers ja haurien estat treballant en el futur casal de Matas i Areal.

El matrimoni residia llavors en un adossat a Cas Catalá, que va vendre el 15 de setembre de 2006 per 840.000 euros a Jaime Buxó Clos, director general de Màrqueting del grup hoteler Barceló i que ara ocupa un alt càrrec en el consorci de la façana marítima de Palma. Dos mesos després, Matas i Areal van formalitzar la compra del casal per 950.000 euros, és a dir, 30 mesos després que, segons l’aparellador, un obrer efectuàs els esmentats treballs. També, dins de les investigacions que es duen a terme per part de la Guàrdia Civil, es té la declaració d’un lampista resident a la Part Forana.

Aquest home declara que l’any 2005 "algú de la família del president" li va encarregar feines per al casal. L’encàrrec es va fer el gener de l’esmentat any i es tractava de la instal·lació d’aixetes, d’aparells de fontaneria i d’una sauna. El lampista declara que va cobrar prop de set mil euros, encara que en un apartat de la declaració assenyala que "algunes de les coses que em van encarregar el 2005 les vaig instal·lar a final de 2006", quan, el novembre, ja s’havia formalitzat la compra de l’immoble.

Una altra de les persones que ha declarat ha estat un responsable de la comunitat religiosa que era la propietària de l’edifici. Manifesta que l’edifici es trobava en molt males condicions, donant-se a entendre que podia resultar més cara la seva restauració que la compra per si mateix.

Un altre dels que ha declarat ha estat un home que va fer d’intermediari per part de la comunitat religiosa. Assenyala que una constructora, un bufet d’advocats i després la societat Nova Labritja es van interessar per la compra del ‘palau’. Respecte al bufet d’advocats, diu que era "el de Buades". Afegeix que, en una visita que es va fer a l’edifici, hi era present la dona d’aquest advocat i "creu" que hi era també ell, a més de Giuseepe Violante, un dels administradors de Nova Labritja.