TW
0

Els terrenys de Can Domenge, a Palma, són més a prop de tornar a mans del Consell. Si fa dos anys els vots de PP i UM serviren per adjudicar el solar a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per les promotores Sacresa i Ferràtur per fer-hi pisos de luxe, ahir els mateixos vots i els del PSIB i Bloc ratificaren el decret de la presidenta, Francina Armengol, que fa enrere l’operació, rescindeix el contracte de venda perquè les promotores han incomplit els terminis d’execució i els reclama que li retornin la propietat dels 53.262 metres quadrats. No hi hagué sorpreses. PSIB i Bloc sempre havien dit que votarien que sí; el PP havia revelat el dia abans que ho faria amb condicions acceptables; i UM, segons un dels seus dirigents, no acabà de decidir-se pel vot favorable fins ahir al matí. El seu portaveu al Consell, Miquel Àngel Flaquer, abandonà la sala quan es tractà el punt per motius personals (està imputat en la causa judicial que investiga l’operació), però també això estava previst.

UM fou l’única formació que no obrí la boca en el ple. Ningú no ignora que al partit de Miquel Nadal no li ha agradat que Armengol optàs per dur el decret al ple quan no calia que ho fes. Als passadissos del Consell, la portaveu d’UM, Cati Julve, advertí que el seu partit no es pronuncia sobre "futuribles" quan fou preguntada per la intenció d’Armengol de cedir el solar, un pic que el recuperi, al Govern, per fer-hi habitatges socials. Julve afegí que l’any 2006 UM "va veure el solar de Can Domenge com una bona opció per fer una promoció urbanística d’habitatges de qualitat que prestigiaven l’entorn urbà d’una part molt important de Ciutat", i ara el partit no vol considerar la conveniència de fer-hi pisos socials perquè "no duu Urbanisme".

De fet, amb aquesta operació, l’objectiu d’Armengol és doble: dotar el projecte d’una justificació social que no tenia i aconseguir que el Govern es faci càrrec del cost de l’operació perquè, malgrat que ahir ningú en el ple no parlà dels 30 milions que cobra el Consell pels terrenys –ara estan hipotecats per 37,3 milions–, tothom vol ara que la recuperació dels terrenys es faci a un cost raonable. Armengol recordà que l’operació per intentar recuperar els terrenys ha estat "complicada i difícil", recalcà que no s’han volgut qüestionar les decisions que prengué l’anterior presidenta, Maria Antònia Munar (UM), i destacà que tant l’equip de govern com el PP han posat per sobre dels interessos de partit els de la institució, amb l’objectiu que Can Domenge torni a ser un solar públic.

El portaveu del PP, Jaume Font, aconseguí el compromís d’Armengol perquè el PP estigui informat de les negociacions que s’obriran amb els promotors i participi en la decisió del projecte que finalment es farà. I Joana Lluïsa Mascaró, del Bloc, es mostrà "encantada" per una decisió que sempre havia defensat i anuncià que retirarà el contenciós contra l’adjudicació quan el solar torni a mans del Consell. Ningú en el ple no valorà la decisió de les promotores d’interposar recurs contenciós administratiu contra el decret que ahir fou ratificat per la unanimitat del ple.