TW
0

L’Obra Cultural Balear criticà ahir que l’acord assolit entre Govern i Generalitat de Catalunya la setmana passada només "garanteixi un intercanvi mutu d’IB3 i TV3 i no de tota l’oferta de canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals". Segons l’OCB, "aquest acord impossibilita, de moment, que a les Illes Balears es rebin el Canal 33 i el 3/24, la programació dels quals ja estava ben consolidada en el nostre arxipèlag i que tenia una part de l’audiència assegurada". "El Govern i la Generalitat —diu Tomeu Martí, portaveu de l’entitat— han actuat de manera poruga. Els dos executius han signat un acord molt magre, tenint en compte que, quan es produixi l’apagada analògica, el nombre de canals que es podran veure a les Balears en català baixaran percentualment".

Tota l’oferta

"El que s’hauria d’haver fet —manifestà Jaume Mateu, president de l’OCB— era garantir tota l’oferta audiovisual del Principat aquí. No haver d’esperar que Radiotelevisió de les Illes Balears tingués una segona emissora per poder rebre el Canal 33". Segons Mateu, "els ciutadans de tot el domini lingüístic tenen dret a veure totes les televisions possibles en català, sense que cap interès empresarial o polític hi posi traves. Les autoritats no haurien de desaprofitar l’oportunitat que representa per a la nostra llengua l’arribada de la TDT. S’haurien de tenir en compte l’esperit de les directives comunitàries que promouen que la recepció de tots els senyals, especialment entre comunitats que comparteixen una mateixa llengua".

Tanmateix, una de les prioritats per a l’OCB és que el Govern negociï com més aviat millor l’entrada en funcionament d’un segon multiplex. "Això garantiria l’arribada de quatre canals de televisió en català, entre els quals s’hi hauria d’incloure Canal 9 i Punt 2", segons explicà el president de l’entitat. "Confiam que l’Executiu prioritzi rebre televisions de parla catalana mitjançant el multiplex. La qüestió, però, és que enlloc diu que els canals que s’hi condicionin hagin de ser en aquesta llengua. Segons le Llei de normalització lingüística, les autoritats han d’afavorir les consessions de televisions que usualment utilitzin la llengua pròpia de Balears. Una cosa diferent és que es consideri com a usual un canal que només empri el català en un 50 per cent de la seva programació", matisà Martí.