TW
0

El president del Govern, Francesc Antich, es posà ahir al capdavant de les negociacions que mantenen les forces del Pacte per tancar el redactat del conegut com a decret Nadal, que preveu excepcions urbanístiques per afavorir millores en la planta hotelera. Després que UM ho hagués demanat públicament, Antich es reuní al Consolat amb el conseller de Turisme i president d’aquest partit, Miquel Nadal, per accelerar els contactes amb l’objectiu d’aprovar el decret llei aquest divendres. L’únic element clau que encara resta obert són les limitacions d’edificabilitat que hauran de complir les ampliacions d’hotels.

Malgrat els acostaments entre les diferents forces del Pacte i les cessions que totes han fet en el transcurs de les negociacions, aquestes no es donen per tancades i encara hi resta pendent un important serrell obert: el que fa referència als paràmetres urbanístics que no podran superar les reformes dels establiments. Precisament, el que negociaven ahir les forces del Pacte és que es fixin límitacions de volum a les ampliacions en els hotels que ara no es poden fer i que el decret llei permetrà. Actualment, totes les parts accepten que els hotels no puguin créixer per sobre de l’altura que fixa el planejament i, per tant, just es permetrien creixements horitzontals, en amplària. El Bloc i els consells volen que les ampliacions es limitin i UM no n’és partidària, perquè creu que això no farà operativa la norma i impedirà fer les reformes.

Concretament, el que es plantejà ahir a UM era limitar el nou volum a un percentatge de l’edificabilitat ja consumida per l’hotel. Això voldria dir que, per exemple, si l’hotel té una edificabilitat de 1.000 metres quadrats i es permet que creixi un 25% més, pugui ampliar la superfície amb 250 metres quadrats més, però mai no podrà créixer per sobre de l’altura permesa. La limitació de volum comportaria, en determinats casos, una limitació en l’ocupació de la parcel·la. El que tothom accepta ara és que aquestes ampliacions just serveixin per ubicar instal·lacions de climatització, serveis de gimnàs, SPA i piscines exteriors cobertes. També es podrien fer reformes per eliminar barreres arquitectòniques, instal·lar escales d’emergència o ascensors exteriors, tancar balcons i ubicar mesures d’estalvi d’aigua i energia o de millora del tractament de residus. A la vegada, es permetria que els apartaments turístics poguessin oferir servei de menjador.

Els hotelers no podran iniciar cap obra sense permís municipal, però els ajuntaments hauran de donar resposta a la petició de llicència en un mes i mig –la meitat del termini actual– i, si no ho fan, s’entendrà concedida per silenci. Una declaració responsable d’inici d’activitat servirà a l’hoteler per no haver d’esperar el permís previ de Turisme. UM no accepta un nou condicionant que reclama el Bloc i és que no es permeti la legalització d’aquelles places hoteleres il·legals sobre les quals, a més, existeix un expedient d’infracció urbanística en tramitació. Si avui s’arribàs a un acord, es podria fer públic demà, aprofitant la celebració del dia de Balears a la Fira internacional de turisme de Madrid (Fitur).