TW
0

El Govern ha contractat un avió sencer per traslladar una delegació de més de 150 persones des de Son Sant Joan fins a Brussel·les amb l’objectiu de demanar "un autèntic reconeixement de la insularitat" davant el Parlament Europeu. L’expedició, que estarà encapçalada pels consellers Gabriel Vicens, Francesca Vives i Carles Manera, tindrà lloc els propers dies 18 i 19 de febrer. Està previst que els responsables de Mobilitat, Comerç i Economia s’entrevistin amb els comissaris europeus de Política Regional, la polonesa Danuta Hübner; de Transports, l’italià Antonio Tajani, i d’Afers Econòmics i Monetaris, el socialista espanyol, Joaquín Almunia. "Si, a la fi, els comissaris europeus ens reben, serà una trobada històrica.

Allò habitual és que les autoritats europees només s’entrevistin amb els representants del Govern central", manifestà la setmana passada Francesca Vives, que és la consellera encarrega de l’organització d’aquesta eixida, ja que el Centre Balears Europa depèn del seu departament. "Les Balears —digué Vives— pateixen un greuge comparatiu en relació a la resta d’illes europees. Les Canàries reben el tractament de regió transfronterera i es considera que fan partió amb les illes Açores, que són portugueses, i amb el Marroc. I això comporta avantatges. El que queda clar és que la mar fa forat i tapa. I les Balears som terra de frontera".

"Els nostres comptes —va explicar Jaume Garau, director general de Fons Europeus— són que els tres consellers es reuneixin de manera simultània amb els tres comissaris. Per exemple, Gabriel Vicens està interessat a parlar amb el responsable europeu de Transports per tractar el tema ferroviari. Com és natural, però, Carles Manera també voldria aclarir quins seran els ajuts econòmics als quals poden arribar per projectes com aquest". El gruix de la delegació estarà format per una quarantena de batles de diferents municipis illencs, representants dels quatre consells insulars, periodistes i una dimoniada, xeremiers i ximbombers. Tots ells participaran en una sèrie d’activitats que el Govern ha anomenat Diada de les Illes Balears a Brussel·les.

Ximbombes i rommelpots

Durant els dos dies que durarà la visita de la delegació balear tindran lloc una sèrie d’activitats, a part de les reunions entre els polítics. Estracta d’una taula rodona, la inauguració d’una exposició temàtica de Balears i altres activitats de tipus festiu. Antoni Torrens, president de l’associació poblera Albopàs, és l’encarregat dels correfocs i cercaviles que ompliran els carrers de la capital d’Europa. "Els 13 dimonis i tamborers que aniran a Brussel·les són poblers. De xeremiers, en vindran d’un parell de pobles, i els ximbombers són d’Artà", explicà Torrens.

"I amb això de les ximbombes hi ha una cosa ben curiosa —explica l’activista cultural. I és que per Flandes fan una casta de ximbomba que és molt semblant a les pobleres. En diuen rommelpots i les fan dins un recipient que no és que sigui un caduf, però s’assembla a una alfàbia. Ara estam intentant que un grup de sonadors de rommelpot vinguin a fer festa amb nosaltres". Segons Torrens, "tot i la normativa de la ciutat de Brussel·les, "que és molt estricta, no han trobat cap emperó a no poder organitzar la festa amb foc".