TW
0

El decret llei per facilitar la modernització dels hotels, conegut com a decret Nadal pel conseller de Turisme que l’impulsa –Miquel Nadal (UM)–, preveu una regularització de places turístiques il·legals, però ho fa evitant algunes de les restriccions que fixava en un projecte anterior el seu antecessor a la Conselleria, Francesc Buils (UM). A diferència del projecte de Buils, la redacció actual permet que també es puguin beneficiar de la legalització de places els establiments que es troben en sòl rústic, ja siguin "serveis turístics en el medi natural" o "habitatges turístics de vacances". A més, no exigeix per autoritzar la legalització cap certificat de l’Ajuntament que acrediti que l’establiment no està afectat per un expedient d’infracció urbanística en tramitació, la qual cosa sí requeria l’anterior. Tampoc no demana plànols ni documents tècnics sobre l’estat de l’edifici, ni cap vistiplau signat per un arquitecte i visat pel col·legi que confirmi que tot compleix les condicions de solidesa, seguretat i habitabilitat necessàries.

Al seu lloc, el decret Nadal exigeix una "declaració responsable" del titular de l’establiment turístic, que inclogui una memòria descriptiva del seu estat actual. Al Bloc no li basten aquests requeriments i, en plena negociació del decret llei, reivindica que es recuperin les restriccions fixades en l’anterior projecte de regularització de places impulsat per Buils. Pel que fa a la resta, el Bloc estaria disposat a acceptar algunes de les excepcions a la legalitat urbanística i turística que s’hi plantegen per afavorir la desestacionalització, sempre que es fixin uns paràmetres raonables. De fet, el decret llei preveu que es puguin autoritzar durant dos anys reformes als hotels al marge de les restriccions urbanístiques i turístiques per, entre altres objectius, afavorir "la millora de les instal·lacions de climatització i la incorporació dels serveis de gimnàs, SPA i piscines exteriors i cobertes". També permetria increments de l’edificabilitat dels establiments perquè aquests puguin millorar la categoria sense augmentar places.

Responsables del Bloc es reuniren ahir amb dirigents de la UGT per parlar del decret. Els sindicalistes no s’oposen a les reformes, però volen que es garanteixen els drets dels treballadors. Això sí, critiquen que no se’ls hagi tingut en compte en la negociació, que continuarà perquè difícilment es podrà aprovar avui el decret en Consell de Govern com s’havia previst. El punt no figura en l’ordre del dia. Tanmateix, no només és el Bloc qui hi posa objeccions. Part dels socialistes, sobretot els de Mallorca i Eivissa, no accepten parts del document. La presidenta del Consell, Francina Armengol (PSIB), ha mantingut posicions més reticents que les del president del Govern, Francesc Antich, i hauria intervingut per rebaixar algunes pretensions del projecte.

Per la seva part, Nadal destacà com a "positiu" que el Bloc es reunís amb hotelers, perquè "sempre estava en contra del sector". Segons Nadal, el ram dóna suport al decret i creu que no s’ha de tocar. "Idò que s’aprovi", sentencià el conseller, qui advertí que, "si el decret no ha de servir per a allò que està creat, no cal aprovar-lo". Finalment, el PP afirmà que "la música —del decret— sona bé". Això digué la seva presidenta, Rosa Estaràs, qui es queixà que Antich no la informàs del projecte i demanà que l’agilització de tràmits s’ampliï a plans socials.