Jaume Payeras Alzina (Inca, 1965) és del novembre ençà el nou gerent del Consorci per al foment de la llengua catalana i la projecció exterior de la cultura de les Illes Balears (Cofuc) en substitució de Cathy Sweeney.
Des d’Esquerra, es va difondre la idea que per a aquest càrrec se cercaria una persona amb un perfil més tècnic.
Això és el que s’ha venut. I de fet, el meu perfil pot ser que sigui més de gestor que no d’un entès en llengua. Vaig ser un dels fundadors del Centre Balears Europa en temps de Cristòfol Soler i al llarg de la meva vida professional he estat vinculat a altres organismes institucionals. Ara bé, jo sempre he cregut que la llengua pròpia de les Illes Balears ha de ser a tots els àmbits. Quan era universitari, militava al Bloc Nacionalista d’Estudiants. En aquest sindicat hi havia Maria de la Pau Janer, Margalida Pons, Neus Picó... Jo som d’aqueixa mateixa fornada. A més, sempre he estat vinculat a la delegació de l’Obra Cultural Balear d’Inca.
Quins projectes teniu per al Cofuc?
Allò primer que s’ha d’aconseguir és que els ciutadans de les Illes Balears sàpiguen què és i què fa el consorci. N’hi ha que es pensen que des d’aquí només organitzam cursos de català. Hem d’aconseguir promoure la llengua no només entre els ambients acadèmics. Un dels nostres projectes és posar en marxa una campanya institucional amb la creació d’un logotip. A més, ara estam immersos en tot un procés de canvi perquè, amb l’entrada de les Balears a l’Institut Ramon Llull, el Cofuc perd la part de projecció exterior.
Heu pensat a organitzar cursos per a altres col·lectius laborals, a més del sector sanitari?
En aquests moments, estam estudiant fer cursos específics per als funcionaris de la Justícia. Això encara és un poc verd i no es posaria en pràctica fins al mes d’octubre. Ara bé, el cas d’aquests treballadors és bastant diferent. La Comunitat Autònoma no els pot exigir coneixements de català perquè ells depenen de l’Administració central. Així mateix, estudiam la possibilitat d’oferir cursos de català a associacions de veïns i a clubs de tercera edat.
I els centres d’autoaprenentatge, quina demanda tenen?
Darrerament ha augmentat molt. D’aquí a poques setmanes n’obrirem un de nou a Sant Josep de la Talaia gràcies a un conveni amb l’Ajuntament. Aquest centre s’afegeix als que ja tenim al campus de la UIB, al polígon de Llevant, a Son Dureta, a Alcúdia, a Ciutadella, a Eivissa, a Santa Eulària del Riu, a Sant Antoni de Portmany i a Formentera. A més, hem iniciat converses per obrir-ne un a Inca o Manacor. Allò ideal seria obrir-ne un a cada ciutat, però el pressupost no ens permet créixer més. L’ajuntament que ens oferesqui millors condicions serà el que en tindrà. A Maó, també tenim pensat condicionar-ne un altre.
ERC, abans del vostre nomenament, pressionà molt perquè el pressupost augmentàs.
Per enguany, tenim 2,7 milions d’euros. La major part ens arriba de la mateixa Conselleria d’Educació. La resta ens ve d’altres departaments com la Conselleria d’Afers Socials. Tot i les aportacions extraordinàries del Govern encara tenim un miliò de dèficit.
I vós, quin nivell de català teniu?
El C.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.