TW
0

Cap empresa no es fa càrrec, de moment, de la gestió de la residència pública per a persones amb grans discapacitats físiques de Joan Crespí. El concurs convocat l’octubre passat per la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració ha estat declarat desert després que no s’hi presentàs cap de les entitats especialitzades amb les quals confiaven des del Govern i que només ho fessin tres empreses que en cap dels casos no reuniren els requisits administratius imprescindibles. Així les coses, el departament de Fina Santiago s’ha vist ara obligat a obrir un nou procediment, aquesta vegada negociat, per tal d’aconseguir adjudicar la gestió de servei públic d’aquest centre, inaugurat per l’Executiu del PP abans de les eleccions passades, però sense que les instal·lacions estiguessin acabades. El Govern actual no va fer la recepció de les obres fins a principi de l’any passat.

La diferència del procediment que s’obre ara respecte al concurs anterior és que la Conselleria d’Afers Socials podrà negociar amb diferents empreses i entitats l’adjudicació de la gestió de la residència amb més marge que l’estricte plec de condicions. L’objectiu és que en un termini de quatre o cinc mesos, abans d’aquest estiu, se’n pugui adjudicar el contracte i posar en marxa d’una vegada el centre, perquè les instal·lacions ja estan llestes per funcionar a ple rendiment. El concurs convocat l’octubre passat i que ha estat declarat desert preveia una adjudicació del servei per un termini de cinc anys i un pressupost de licitació de 7,3 milions d’euros.

Es tracta de gestionar el servei públic d’assistència a persones amb grans discapacitats físiques a través dels serveis de residència temporal de respir —per als familiars—, el centre d’estades diürnes, el de recuperació i fisioteràpia, i tot un cojunt per fomentar el treball comunitari, la promoció de l’autonomia personal i la vida indenpendent, al marge de l’atenció sanitària especialitzada. La decisió de treure a concurs el centre de Joan Crespí —en contra del plantejament general de la Conselleria d’Afers Socials respecte a la gestió d’aquests centres— va estar motivada per les demandes fetes per les diferents associacions d’ajuda i suport als grans capacitats, perquè es tracta d’un servei molt especialitzat on aquest tipus de gestió pot ser més efectiu.

De fet, s’esperava que al concurs es presentassin algunes de les entitats amb més experiència en aquest camp, però finalment no va ser així. A més d’això, les tres empreses que presentaren ofertes no reuniren els requisits exigits en el plec de condicions. Ara, durant el procediment negociat, el Departament d’Afers Social vol mantenir el contacte amb les associacions per escollir la millor opció.

"Tot són obstacles, però la posarem en marxa"

La consellera Fina Santiago assumeix amb resignació els nous problemes per a la posada en marxa de la residència de Joan Crespí, però amb el convenciment que el servei per a les persones amb gran discapacitats serà una realitat aviat. "Tot són obstacles, sembla que aquest centre ha estat envoltat de mala sort des del principi, però el posarem en marxa tan aviat com sigui possible i s’hi donarà un bon servei", assegura. La titular d’Afers Socials recorda que el seu departament no pogué fer la recepció de les obres del centre fins fa un any, perquè l’anterior Executiu l’inaugurà —amb la presència de la reina Sofia inclosa— sense estar acabat ni dotat amb prou infraestructures. Després, i a més d’això, entre d’altres problemes tècnics s’hagué de resoldre una greu deficiència en les instal·lacions elèctriques.

Sobre el concurs que ara ha quedat desert, Santiago subratlla que la licitació del servei es va fer a instàncies de les associacions de discapacitats per poder aconseguir una gestió més especialitzada i que, si no s’ha escollit cap empresa, és perquè cap de les ofertes no en reunia els requisits imprescindibles. Una exigència que es mantindrà ara durant el nou procés per cercar un gestor i on es continuarà col·laborant amb les associacions.