TW
0

L’Associació empresarial de promotors immobiliaris de les Balears "vetlarà" perquè el Govern prioritzi el sòl urbà en l’elecció dels terrenys per construir Habitatges de Protecció Oficial (HPO) o a preu taxat, tal com preveu la Llei de l’habitatge. Els constructors també volen que es prioritzin els sòls urbans i urbanitzables i els ecologistes del GOB reclamen directament que es descarti la construcció en rústic.

Aquests col·lectius reaccionaren així a la tria feta dijous per una comissió tècnica —integrada per tres conselleries del Govern i per l’Ajuntament de Palma—, que transmeté al conseller d’Habitatge una proposta en la qual s’accepten set de les ofertes de sòl presentades en el concurs públic per edificar pisos socials al municipi de Palma. Aquestes ofertes suposen la construcció de 5.883 habitatges (entre lliures i taxats), dels quals 1.577 s’ubicarien en àrees de transició, que ara per ara són solars rústics.

Els terrenys proposats per alçar aquests blocs es troben a Son Güells, Son Ferriol, Son Colom, Son Bordoy i Son Puig d’Orfila Vell, i pertanyen a les promotores Reyal Urbis, Jaime Bibiloni, Haras Gestión de Suelo, Reyna i Promotora Cap de sa Torre. En aquestes zones s’ubicarien 2.994 habitatges socials i 2.889 de lliures.

El president dels promotors recordà que l’Ajuntament de Palma i el Consell tenen dret de vet sobre les propostes acceptades pel Govern i deixà clar que el seu col·lectiu vol que es doni preferència al sòl urbà per beneficiar el màxim nombre de promotors.

L’Associació de constructors es manifesta en el mateix sentit que els promotors i defensa que s’ha de prioritzar la construcció en sòl urbà i urbanitzable, perquè en aquests terrenys es necessiten menys terminis de tramitació urbanística i es pot edificar amb més rapidesa que als altres.

De fet, alguns dels promotors que han participat en el concurs oferint sòl urbà i urbanitzable es queixaren ahir que s’hagin descartat les seves propostes i que, en canvi, se n’hagin acceptades en sòl rústic, quan la llei fixava que just s’havien de preveure com a darrera opció.

En la mateixa línia, el GOB demanà al Consell de Mallorca i a la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori que, en els seus informes vinculants, descartin les propostes presentades per construir pisos en terrenys rústics de Palma.