TW
0

El president del Govern, Francesc Antich, serà rebut avui horabaixa a la Moncloa pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per tractar la proposta de l’Executiu central sobre el nou model de finançament autonòmic que s’aplica amb caràcter retroactiu des del passat dia 1 de gener.

L’objectiu d’Antich és que Zapatero li garanteixi que, a part dels criteris i modulacions que s’apliquin, a partir d’ara el finançament per càpita de Balears sempre estarà dins la mitjana estatal. Aquesta reivindicació garantiria una millora substancial per a les Illes perquè ara es troben 24 punts per sota.

El cap del Govern balear tancarà la ronda de contactes que Zapatero ha mantingut des d’abans de les festes de Nadal amb tots els presidents autonòmics. El torn d’Antich arriba així quan la proposta que el ministre Pedro Solbes presentà el 30 de desembre ja rep un suport inicial majoritari dels diferents territoris —les comunitats socialistes i les populars de Madrid i el País Valencià—, però també amb l’oposició de Catalunya.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, després de la ronda de contactes encapçalada per Zapatero, que avui tancarà Antich, començarà una vertadera negociació "cos a cos" entre el Ministeri d’Economia i Hisenda i les diferents comunitats autonòmes per concretar el model i, la qüestió clau, quantificar l’aportació extra que haurà de fer l’Estat i les xifres que correspondran a cadascun dels territoris.

L’acord s’hauria d’assolir perquè el Consell de Política Fiscal i Financera aprovàs el nou model entre final d’aquest mes i principi del que ve.

Pel que fa a les Balears, el president Antich i el conseller Manera sostenen que, a l’espera de concretar xifres, la proposta presentada per Solbes recull les principals reivindicacions fetes des de les Illes per acabar amb el seu actual dèficit estructural en matèria de finançament. Aquesta confiança es manté en el fet que el nou model garantiria, a partir d’un cens de població actualitzat i que es revisaria cada any, un mateix finançament per habitant en el serveis públics essencials, i al mateix temps, una compensació per a les comunitats, com Balears, que ara aporten més al sistema.