TW
0

El conseller català d’Economia, Antoni Castells, afirmà ahir que, si bé aprecia un "avanç" en la darrera proposta del Govern sobre el finançament, encara no queda garantit que es compleixi l’Estatut català en temes clau, de manera que, ara com ara, amb aquest document "no hi hauria acord" entre l’Estat i la Generalitat.

El conseller d’Economia explicà que la nova proposta "de bases" és massa ambigua perquè no aporta "ni xifres, ni quantitats ni percentatges" en assumptes cabdals, com ara l’anivellament dels serveis bàsics i el compliment del principi d’ordinalitat, ja que una comunitat receptora de solidaritat no en pot acabar superant en renda una altra que és donant.

"És un avanç respecte del document de juliol, en el qual no vèiem que es pogués tirar endavant un model com el que proposam i com el que preveu l’Estatut. Ara hem de dir que hi ha indicis, dades i elements que hem de valorar positivament; que s’ha fet un esforç per avançar, en bona part gràcies a la determinació, la fermesa, la paciència i flexibilitat que ha demostrat el Govern de Catalunya", indicà.

Per la seva banda, el líder del PP, Mariano Rajoy, qualificà d’"error enorme" el sistema de distribució de fons plantejat pel Govern perquè, segons afirmà, per primer pic en la història es vol finançar les comunitats amb deute públic i el seu partit "no pot acceptar que es continuï utilitzant alegrament la llibreta de txecs".

Rajoy afirmà que els presidents autonòmics, inclosos els del PP, "fan bé" de defensar els interessos dels seus territoris, però subratllà que la seva obligació com a líder de l’oposició és vetlar per l’interès general, el dels 46 milions d’espanyols.

Rajoy criticà la proposta de Solbes perquè "pretén finançar les autonomies amb deute públic", un endeutament que suposa "més imposts per al futur, menys doblers per a la gent i moltes menys possibilitats de crèdit" per a les empreses i les famílies. "El PP no pot acceptar que es continuï així, com si els diners públics no importassin a ningú", avisà.ha advertit.

El coordinador general d’IU, Cayo Lara, demanà ahir al Govern que no faci del fons de convergència que proposa el Ministeri d’Economia i Hisenda per reformar la llei de finançament autonòmic una "calaix de sastre," i exigí la permanència dels principis de cohesió social i territorial de l’Estat. No obstant això, confià que el dipòsit esmentat "vagi en la direcció" dels fons europeus, "de manera que s’ajudi al desenvolupament territorial del conjunt de l’Estat". "Si és així, em sembla beníssim".

El líder de CiU, Artur Mas, avisà que "si no hi ha xifres, no hi ha sistema", i lamentà que s’acabi l’any sense cap acord, un "nou incompliment" del pactat entre Montilla i Zapatero.

Més dur es mostrà el secretari general d’ERC, Joan Ridao, que rebutjà de ple la proposta de Solbes perquè, segons assegurà, "dinamita" l’Estatut. "No volem un model millor, sinó un bon model", insistí. En qualsevol cas, avisà que s’estima més "un no-acord a un mal acord com el presentat avui".

Quant a la resta de comunitats, no n’hi hagué cap que sortís del guió previst i, davant els aplaudiments i el beneplàcit que la proposta despertà als territoris governats pel PSOE, els liderats pel PP mostraren reserves serioses sobre la proposta. Així, el conseller d’Economia i Hisenda de la Junta d’Andalusia, José Antonio Griñán, no dubtà de donar-hi el seu suport i qualificar de "positiu" el nou sistema, a més d’afirmar que servirà per "enfortir" l’Estat del benestar.

En canvi, el secretari autonòmic d’Economia i Pressuposts del Govern valencià, José Manuel Vela, reconegué l’esforç de l’Executiu, si bé assenyalà que la proposta s’ha presentat de manera precipitada i que és incompleta i insuficient. "Valoram l’esforç d’exposar a corre-cuita un text de base".