TW
0

El Govern de les Illes està moderadament satisfet amb la proposta de reforma del model de finançament autonòmic presentada ahir pel ministre d’Economia, Pedro Solbes. Satisfacció perquè, com ja s’ha apuntat des del Consolat en altres ocasions, la música sona bé per a Balears; però també expectació i prudència perquè encara manca aportar la lletra, és a dir en aquest cas, concretar i quantificar-ne les xifres.

El president del Govern, Francesc Antich, i el conseller d’Economia, Carles Manera, comparegueren ahir horabaixa per fer una primera "valoració positiva" del document presentat el dematí per Solbes i asseguraren que recull els requeriments principals fets per les Balears durant les negociacions amb el Govern de l’Estat.

Les reivindicacions que sembla que seran ateses són les de considerar l’increment poblacional com l’indicador clau per modular el nou sistema –amb el compromís de tenir en compte la insularitat–, atorgar més autonomia financera a les comunitats reduint les transferències a canvi d’una major cessió dels imposts i l’establiment del principi de convergència perquè les comunitats que aporten més al sistema no estiguin per sota de la mitjana del finançament per càpita, com ara és el cas de Balears, per la qual cosa aquesta pot ser la seva principal garantia d’èxit.

Manera recordà que aquests foren els arguments principals de la proposta que ell mateix presentà ara fa un any. També valorà que el document aportat ahir pel ministre suposa un avanç important respecte a allò que proposà a l’estiu, però, amb tot, el conseller admeté que el Govern de l’Estat encara ha de fer la passa "essencial", que és "quantificar els recursos que es pensen posar en el sistema" i "concretar-ne les xifres". El responsable econòmic del Govern evità per això valorar més a fons les propostes de Solbes.

"Anam per bon camí i ara s’obre un tercer estadi de negociacions", afegí Antich, "que servirà per concretar quins doblers pretén posar l’Estat per donar suport a aquest nou model i quantificar concepte a concepte". El president del Govern cridà a l’optimisme i afirmà que "tot apunta que els que han estat més perjudicats obtindran ara més millores" i considerà que l’Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero està posant de manifest que "té la voluntat de complir els compromisos assumits". Assegurà que el nou model permetrà a les comunitats reforçar les polítiques socials i reactivar l’economia davant la crisi.

Negociació passat els Reis

La negociació per tancar definitivament el nou model de finançament començarà passat el dia dels Reis. És en aquest marc en què Francesc Antich espera ser rebut pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, segons reiterà ahir.

El cap de l’Executiu explicà que a partir de dia 7 de gener Zapatero reprendrà les reunions amb els diferents presidents autonòmics, una ronda en la qual fins ara no ha estat inclòs el balear. Tot i subratllar que la Comunitat necessitata que la qüestió "es resolgui aviat", Antich apuntà que es tracta d’una negociació "complexa" que, a més d’això, requerirà un acord multilateral per a l’aprovació del nou model per part de totes les comunitats. En qualsevol cas, el president balear reiterà que, independentment de quan s’aprovi, el nou finançament tindrà caràcter retroactiu a partir de l’1 de gener.

Per la seva banda, el conseller Manera concretà que durant el mes de gener el seu departament mirarà de concretar amb els responsables del Ministeri d’Economia i Hisenda les quantitats addicionals que han de pertocar a Balears i avançà que en la nova etapa negociadora que ara s’obre el Govern treballarà "amb tenacitat" per defensar uns criteris beneficiosos com els que fins ara s’han apuntat des de Madrid.

Antich i Manera mantingueren ahir l’estratègia de no voler fer cap tipus d’estimació sobre els recursos addicionals que podria aportar a Balears el nou model de finançament autonòmic. Tot i que sí ho han fet en forma de reinvindicació els socis del Pacte, el Bloc i UM, i també el PP, els socialistes han evitat sempre fer un càlcul que els pogués comprometre si finalment els seu companys de Madrid no el compleixen.