TW
0

La proposta del nou model de finançament autonòmic del Govern central ja és als despatxos de tots els consellers d’Economia de les comunitats autònomes. Té com a darrer objectiu que les comunitats disposin de més autonomia financera i no depenguin tant de l’Estat. Per això, l’Executiu els ofereix la reducció de les transferències del 30 al 10 per cent, de manera que el 90 per cent dels recursos de les autonomies procedeixin dels impostos cedits, davant el 70 per cent actual. El Govern també proposa un increment en la cessió d’impostos en virtut del qual la d’IRPF i IVA assoliria el 50 per cent, mentre que en el cas dels impostos especials se situaria en el 58 per cent.

L’altre gran objectiu del nou model és, segons va anunciar el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, que "qualsevol ciutadà, independentment de la comunitat autònoma on resideixi, tindrà el mateix finançament per als serveis públics bàsics". Per aconseguir-ho, es crearà un fons de convergència que compensarà les comunitats amb menor riquesa i aquelles que estiguin per sota de la seva capacitat fiscal, és a dir, les que aporten més a l’Estat però queden per sota de la mitjana en recursos per habitant.

Ahir no hi va haver xifres en la compareixença de Solbes per presentar la proposta de finançament i es va limitar a explicar les línies bàsiques d’aquest nou model que, va assegurar, permetrà que totes les comunitats tinguin més recursos per millorar les prestacions als seus ciutadans i que totes obtinguin un finançament equivalent per sufragar els serveis públics fonamentales. Així mateix, el vicepresident va afirmar que amb aquest sistema quedarà garantida la suficiència de recursos per als serveis que presta l’Administració central, i, a més, es compliran les previsions de tots els estatuts d’autonomia.

El nou model de finançament del Govern distribueix el finançament de les comunitats autònomes en tres fons: els dos existents de garantia de serveis públics fonamentals i de suficiència global, al qual se suma un nou fons de convergència per corregir "els excessos i defectes" de l’actual model. La proposta del Govern també inclou una partida de recursos addicionals.

Allò més important dels tres en dotació serà el fons de garantia de serveis públics fonamentals, que es finançarà amb "més de dos terços" del total dels recursos i creixerà anualment segons l’evolució dels recursos tributaris. Aquest fons garantirà, segons Solbes, el mateix finançament per a tots els ciutadans i englobarà "la Sanitat, l’Educació i els Serveis Socials". El repartiment del fons es realitzarà d’acord amb uns criteris de població ajustada, que exigiran al seu torn una millora dels criteris de ponderació.

El tercer fons és el de suficiència global, que permetrà dotar la resta de les competències transferides relatives als serveis que no es consideren dins de la categoria de fonamentals. També incorporarà recursos addicionals de l’Estat i estarà lligat als seus ingressos tributaris. Pel que fa a aquest apartat, Solbes va refusar donar-ne xifres fins que no acabi el procés de finançament, però sí que va avançar que es distribuiran progressivament al llarg de tres anys.