L'acusació particular es “divorcia” d'Anticorrupció i guanya la partida

L'advocada de l'Ajuntament Isabel Fluxà i el Ministeri Públic prenen posicions divergents per primer pic davant el tribunal del cas Andratx i aquest li dóna la raó a ella tancant Massot a la presó sota fiança

TW
0

L’acusació particular en nom de l’Ajuntament d’Andratx, representada per la lletrada Isabel Fluxà, va fer divendres passat un moviment de fitxa sorprenent en l’operació Voramar: "divorciar-se" de la Fiscalia Anticorrupció, en paraules de cercles jurídics vinculats al cas, ja que demanà per a l’exdirector general del Territori del Govern Jaume Massot unes mesures cautelars molt més elevades que les que sol·licitava el fiscal Juan Carrau. Encara fou més sorprenent la decisió presa per l’Audiència Provincial de Palma.

Sense que ningú no s’ho esperàs, l’Alt Tribunal va desatendre els arguments de la Fiscalia i va prendre en consideració l’exposició de la lletrada del Consistori, que aconseguí enviar l’exalt càrrec del Govern del PP a la presó sota una fiança de 200.000 euros, malgrat que Isabel Fluxà n’havia demanat 100.000 més. Si la decisió soprengué tothom (tant la defensa de Massot, com la Fiscalia i la mateixa acusació), és perquè, normalment, el tribunal pren més en consideració les peticions fiscals, la validesa de la qual està molt acreditada per la seva condició de Ministeri Públic.

Fins divendres passat, la Fiscalia Anticorrupció i l’acusació particular en nom de l’Ajuntament d’Andratx havien anat sempre a la una i demanaven exactament les mateixes penes i mesures contra els imputats de l’operació Voramar. Aquesta unitat d’acció contra la trama de corrupció política i urbanística d’Andratx s’ha mantingut tant en el procés d’instrucció com durant els dos judicis que ja s’han realitzat. El Ministeri Públic i els missers privats havien demanat sempre penes idèntiques pels acusats i, també, les mateixes mesures cautelars. Fins i tot quan hi ha hagut un canvi de criteri a darrera hora, ambdues acusacions han fet coincidir la seva anàlisi de la situació amb vista al públic.

Cara benvolent

Curiosament, però, divendres passat els missers Isabel Fluxà i Josep de Luis (misser del mateix despatx) anaren per lliure i quedaren sols en la defensa de les mesures de presó sota fiança per a Massot, que acabaren triomfant davant l’Audiència. Això donà lloc a una situació que pot ser analitzada des de diverses perspectives. Però allò més probable, asseguren fonts jurídiques del cas, és que la Fiscalia estigui mostrant la seva cara més benvolent amb Massot perquè aquest es decideixi a col·laborar, reconegui els presumptes delictes comesos i incrimini altres acusats possibles. A més, apunten altres fonts vinculades al cas, el que és segur és que Jaume Massot tastarà la presó per primer pic i això el farà reflexionar. Fa poc, en un altre cas de corrupció, el cas Scala, la principal imputada, Antònia Ordinas, no es decidí a reconèixer-ho tot fins que no passà per la presó.