TW
0

L'exregidor d'Agrupació Social Independent (ASI) a l'Ajuntament de Llucmajor, Joaquín Rabasco, condemnat a sis anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i un altre d'aixecament de béns, s'ha mostrat avui convençut que el Tribunal Suprem anul·larà la sentència condemnatòria i l'absoldrà d'aquesta pena, en asseverar que si ha comès «algun delicte» ja l'ha pagat «de sobres», tot i que ha assegurat trobar-se «fet pols moralment».

Així ho ha manifestar en declaracions als mitjans en el moment en què ha arribat als Jutjats de Via Alemanya de Palma per tractar un «assumpte personal», on ha afirmat que té la consciència «tranquil·la», i alhora ha manifestat que passar per la presó, en què s'hi quedà de manera provisional entre el dia 4 i divendres passat, «no li recomana a ningú». L'exedil ha quedat finalment en llibertat després d'abonar una fiança de 120.000 euros.

En relació amb aquest pagament, quantitat de la qual va ser reunida al llarg d'una setmana mitjançant aportacions de familiars i amics, Rabasco ha reconegut que dins la presó no sabia res de les ajudes que estava rebent i «no vaig pensar que s'hi bolqués tanta gent», la qual cosa segons la seva opinió demostra que «no estic sol».

En aquest sentit, ha esmentat algunes de les persones que han realitzat aportacions, com el representant d'ASI a Llucmajor, Guillem Roig, qui ha sol·licitat un préstec personal de 10.000 euros, a més del seu germà i veïns de la població, entre d'altres persones.

Tal com ha recalcat, «ja sabia» que ingressaria a la presó abans que el tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial decretés presó provisional per risc de fuga «per comentaris que s'havien fet», i ha manifestat que durant la seva estada a la presó va poder veure a l'imputat dins el cas de Turisme Jove, Juan Francisco Gosálbez, i a l'exregidor a l'Ajuntament de Palma, Javier Rodrigo de Santos.

També ha apuntat que estar a la presó «permet conèixer molts secrets», a més d'haver-li servit «per escriure el meu segon llibre». D'altra banda, ha considerat «molt dura» la interlocutòria del jutge en el qual decretava presó, i ha lamentat que s'hagi parlat del seu «desarrelament» a Mallorca com argument del possible risc de fuga, ja que «tinc fills a l'illa i perquè estigui separat de la meva dona no significa que tingui desarrelament», ha justificat sobre aquesta qüestió.

Alhora, s'ha referitr a una altra de les justificacions exposades pel tribunal, que va defensar que Rabasco havia viatjat amb anterioritat a Alemanya i «podria tornar a fer-ho però aquesta vegada per no retornar». En aquest sentit, l'expresident d'ASI ha manifestat que havia viatjat al país alemany amb el permís del fiscal Juan Carrau, «perquè havia de veure a una tia meva».

CONTRA EL CATALANISME

Finalment, ha assegurat no mantenir cap relació amb María del Amor Aldao, exsecretària de la formació i també condemnada dins del cas Rabasco. També ha afirmat que aquests últims anys li han servit per «reflexionar» al voltant de les seves declaracions sobre la defensa del castellà i va assegurar que «no tornaré a carregar contra el catalanisme».

Sobre Rabasco pesa una condemna de sis anys de presó pels malversació de fons públics i aixecament de béns (insolvència punible), així com una multa de 12 mesos amb una quota diària de 30 euros, arran de la presumpta trama ordida entre 1999 i 2002 per beneficiar des del consistori a una xarxa de quatre empreses lligades a l'exregidor amb més d'un milió d'euros procedents de les arques públiques.

Sobre aquesta qüestió, Rabasco ha reconegut avui haver estat apoderat d'una de les empreses, malgrat la incompatibilitat d'aquest càrrec amb el qual exercia com regidor d'Esports i Festes a l'Ajuntament (des de 1987) juntament amb el de segon tinent de batle i batle pedani de l'Arenal (tots dos des de 1999).