L’Assemblea contra Bolonya votà ahir a favor de tancar-se a la Universitat de les Illes Balears per exigir la paralització del pla Bolonya. La decisió es va prendre ahir migdia, poques hores després que els representants d’aquesta entitat mantinguessin una trobada amb la rectora de la UIB, Montserrat Casas. La màxim responsable de la Universitat els exposà els impediments legals per atendre les seves reivindicacions: la convocatòria d’un referèndum sobre l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) i la seva paralització. La UIB implantarà a partir del pròxim curs els nous estudis ja adaptats a l’EEES, una reforma que pretén l’homologació de totes les homologacions en l’àmbit europeu, com també el foment de la mobilitat entre els estudiants de les universitats europees. Pels sectors crítics amb Bolonya, però, la reforma representa "el cavall de Troia de la privatització".
Ocupació
Davant aquesta situació, els estudiants, reunits després en assemblea a la facultat de Filosofia i Lletres del campus, votaren a favor de convocar una tancada a la UIB. Així se sumaran a les protestes que des de fa tres setmanes mantenen ocupades nombroses facultats arreu dels Països Catalans. En quin edifici i quan, ho decidiran demà mateix en una altra reunió després d’escoltar les distintes propostes presentades, segons informà ahir la responsable de comunicació de l’assemblea, Aina Cassanyes. Els estudiants foren rebuts per Montserrat Casas ahir dematí a l’edifici del rectorat, a Son Lledó. Els universitaris valoraren de manera positiva la línia de diàleg oberta amb la màxima autoritat de la Universitat. Ara bé, es lamentaren que de la trobada amb Casas no sortís cap compromís ferm d’aturar la reforma.
Carta als rectors
Durant la trobada, els representants de l’Assemblea contra Bolonya exposaren les seves reivindicacions principals. Casas, però, els assegurà que no podia fer res per aturar la implantació de Bolonya. Tanmateix, en contrapartida, proposà als universitaris que redactassin una carta en què exposin les seves demandes. Casas es comprometé a llegir-la en la pròxima reunió de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), òrgan que representa 50 universitats públiques i privades de l’Estat.
Mentre els representants de l’Assemblea contra Bolonya estaven reunits amb Montserat Casas, una cinquantena d’estudiants es concentraren a les portes del rectorat per donar suport als seus companys. Els estudiants de la UIB també reclamaren a Montserrat Casas la realització d’un referèndum vinculant en el qual s’expressàs la voluntat de la comunitat universitària sobre l’aplicació de la reforma de les titulacions. La rectora els exposà una vegada més l’existència d’impediments legals per a dur-lo a terme a la UIB. No obstant això, l’Assemblea contra Bolonya no es donà per vençuda i anuncià ahir que té la intenció de realitzar una consulta simbòlica entre els estudiants. El seu objectiu és que es visualitzi l’oposició estudiantil al projectede reforma de les titulacions.
L’Assemblea contra Bolonya es constituí dijous passat amb el doble objectiu de paralitzar l’aplicació de l’EEES i aconseguir la realització d’un referèndum vinculant sobre la seva implementació a la UIB. Els estudiants asseguren que el pla Bolonya tindrà efectes negatius per a la UIB i per als estudiants. A més, els universitaris critiquen també la política informativa realitzada per les autoritats educatives amb relació a l’EEES. "Des de les instàncies universitàries només ens han fet arribar allò que ells consideren avantatges", asseguraren a través d’un comunicat dijous passat els estudiants.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ànim estudiants que només la lluita paga. Ja està bé que els jerarques universitaris i els polítics al servei del capital vos facin el que només a ells interessa. Volem un ensenyament per aprendre i no per a vendre, que si alguna cosa sobra són els venuts. El moviment que heu posat en marxa creix pertot arreu. Ja era hora que qualque cosa es mogués en aquesta societat injusta.
Sóc estudiant i ahir no vaig poder anar a l'assamblea, tot i així estic totalment al dia del que es va discutir ahir. Tot i que jo també estic en contra del procés de Bolonya, crec que les formes que s'han triat per demanar la fi d'aquest procés, no són les adeqüades. En el cas de que les tancades no funcionin...què faran? Crec que les reivindicacions haurien d'anar "in crescendo" i no començar directament amb un rebombori com aquest. A més, la millor forma per el triomf és conscienciar a tota la comunitat universitària, i això també inclou als professors, ja que ells també hi deuen tenir quelcom a dir. També crec que l'assamblea contra Bolonya, hauria de ser conscient de que a la universitat hi ha mils d'estudiants, i a l'assamblea, tenc entès que no eren més de 150. I ja per finalitzar, crec que el que faria que les reivindicacions tenguessin contundència i fermesa, així com credibilitat i esperit constructiu, seria la preparació per part dels col·lectius demandants d'un pla que pugui substituir Bolonya. És a dir, hi ha crítiques sobre Bolonya? No ens agrada Bolonya?...doncs anem a fer nosaltres mateixos un pla, procés, declaració (com es vulgui dir) que realment uneixi els interessos de les comunitats universitàries i de les institucions públiques. De totes formes, li vull recordar a la rectora, que ella seu a la cadira que seu, perquè una comunitat la va triar...jo fos d'ella procuraria tenir-mos contents i no "torear-nos" com ens "torea", que per alguna cosa la vam triar....i de la mateixa forma que un vé....se'n pot anar!