TW
0

Les famílies de Balears més riques tenen menys problemes de salut que no les més pobres. Així ho demostra l’Enquesta de condicions de vida de les Illes Balears, que també posa de manifest importants desigualtats en el nivell educatiu que van paral·leles a les diferències en el poder adquisitiu de les llars. L’estudi divideix les famílies balears en funció dels seus ingressos i crea quatre grups: els més pobres, els pobres, els rics i els més rics.

Segons aquest estudi, recollit a la Memòria de 2007 del Consell Econòmic i Social, mentre que un 33% de les famílies més pobres tenen algun membre amb mala salut, només un 6% de les més riques en tenen algun en aquesta situació. El mateix passa amb les llars amb algun membre amb malalties cròniques o amb limitacions per a les tasques diàries, on es reprodueix la relació positiva entre l’estat de salut i el nivell d’ingressos familiar. L’enquesta evita entrar en la direcció causal entre les dues variables, salut i ingressos, però apunta que una via alternativa per reduir les diferències en el benestar material entre els individus es troba en la inversió en sanitat.

Val a dir que l’informe situa el llindar d’ingressos en els 9.161 euros anuals a Balears, una xifra superior al llindar de l’Estat, situat en els 7.874 euros anuals per a l’any 2007. Aquell any, l’ingrès mitjà de les famílies balears se situà en els 26.837 euros, mentre que a l’Estat fou de 24.525 euros. Pel que fa a l’educació, l’estudi mostra que com més elevat és el nivell d’ingressos de les llars, més elevat és el nivell educatiu assolit pels seus fills. Especialment significativa és la diferència en l’educació universitària perquè mentre que tan sols un 10% dels fills de famílies pobres hi arriben, ho fan un 38% dels fills de rics.

D’aquesta manera, tot i la possibilitat d’accedir a l’educació a un cost reduït en l’ensenyament públic, es demostra un important biaix en el fet de mantenir les desigualtats d’ingressos a escala intergeneracional. Però si a nivell de salut i educatiu es visualitzen importants desigualtats paral·leles a les diferències en el poder adquisitiu, en el cas de les condicions de l’habitatge, en canvi, no s’aprecien distincions significatives si es divideix la població en funció de la renda, excepte en les llars més riques, que mostren una situació clarament millor. Així, així com entre els més pobres hi ha un 27% de famílies amb problemes d’humitats, entre els rics el percentatge davalla al 19%. I és que a les Illes Balears un 53% de les famílies tenen alguna dificultat per arribar a final de mes (a l’Estat són un 59%), però si només es miren les famílies més pobres, el percentatge s’incrementa fins al 63%. Si pel contrari es miren els més rics, descendeix fins al 35%.

Més ingressos que la resta i millor distribuïts

L’estudi del Consell Econòmic i Social també mostra com les famílies de les Illes Balears tenen major capacitat adquisitiva mitjana que les del conjunt espanyol i una distribució més igualitària de la renda. Concretament, els ingressos mitjans se situen un 14% per sobre de la mitjana espanyola, igual que a Madrid, Navarra, Catalunya i el País Basc. Extremadura, Andalusia i Castella-la Manxa se situen a la coa de l’Estat. Pel que fa a la distribució de les rendes, els indicadors de desigualtat n’assenyalen una de més igualitària en el cas balear que per al conjunt de l’Estat. Això no obstant, les diferències entre els punts extrems són més amples a les Illes que a la resta de l’Estat espanyol. Per altra banda, també es detecta una millor situació de Balears per comparació amb la mitjana espanyola en els diversos indicadors de pobresa que s’utilitzen en l’estudi.

Un 15% de pobres

Així, la taxa de risc de pobresa de les Balears se situa en el 15% de la població, tot i que és del 15,8% en el cas espanyol. En el cas balear, el llindar d’ingressos per adult era de 9.161 euros any el 2007 i a l’Estat és de 7.874 euros per any. Això vol dir que 15 de cada cent famílies de les Illes tenen ingressos inferiors als 9.000 euros anuals. Pel que fa a la taxa de llars en risc de pobresa extrema, comporten un 5,1% a les Balears i un 5,2% a l’Estat. Es tracta de famílies que gairebé no tenen recursos. Finalment, la taxa de pobresa infantil de Balears és del 12% , un percentatge lleugerament inferior al de l’Estat espanyol.