L’exdirector general del Govern de Jaume Matas, Kurt Joseph Viaene, encara manté el silenci. Ha passat ja 61 dies a la presó de Palma i tant ell com el seu misser insisteixen en la seva innocència. A l’altre extrem, en canvi, es troba Antònia Ordinas, l’exgerent del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB), i la seva esposa, la soprano Isabel Rosselló, que confessaren tots els delictes comesos poques hores després d’haver ingressat al centre penitenciari de Palma.
"Elles han hagut d’abaixar-se les calces, Viaene no", varen comentar de manera col·loquial a dBalears fonts jurídiques vinculades al cas, que encara no creuen que estigui resolt el vincle de l’exalt càrrec del Govern Matas amb la trama de corrupció política i econòmica al CDEIB.
Independentment de quina estratègia sigui millor, allò cert és que, malgrat que la seva actuació davant la Justícia és antagònica, les mesures empreses contra Viaene i Ordinas han estat idèntiques: empresonament sense fiança fins que la instrucció hagi avançat i, llavors, pagament de 100.000 euros (igual per a Viaene i Ordinas) per quedar en llibertat amb càrrecs.
Col·laboració i rebaixes
Pels investigadors del cas, Ordinas és ara per ara una col·laboradora, condició que en el futur li pot suposar rebaixes de pena durant el judici. En canvi, Viaene no ha confessat res i, per tant, continua essent només un "presumpte" delinqüent contra el qual encara s’ha de demostrar tot.
De fet, la força de les proves contra Kurt J. Viaene no és tan rellevant, ja que en realitat ingressà a la presó només pel testimoni d’una imputada: Antònia Ordinas, a la qual sense cap mena de dubte interessa apuntar tan amunt com sigui possible i aconseguir així deixar de ser ella la suposada "cap" de la trama.
Tanmateix, tenint en compte que Ordinas no és una testimoni, sinó una imputada més, per molta col·laboració que hagi decidit prestar, els investigadors sempre hauran de recordar que ella és una implicada més en el cas i que les seves declaracions poden estar sempre viciades de la necessitat de defensar-se a si mateixa.
Sigui com sigui, després de l’ingrés de Kurt J. Viaene a la presó, altres imputats i testimonis del cas l’assenyalaren almanco com una persona que era conscient de tot allò que passava dins el CDEIB, de manera que deixà de ser Antònia Ordinas l’única que l’indicava com a culpable.
Dins el CDEIB, Antònia Ordinas estava per sota de Kurt J. Viaene, però en la presumpta trama de cobrament de comissions il·legals se suposa que ella era qui dirigia.
Gràcies que la investigació judicial està molt avançada, Antònia Ordinas, Kurt J. Viaene i Isabel Rosselló han pogut sortir lliures. Tot i això, moltes fonts continuen convençudes que l’exconseller d’Indústria i Comerç de Jaume Matas, l’eivissenc Josep Juan Cardona, acabarà també imputat. Aleshores, tot podria fer un gir de 180 graus.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.