TW
0

El líder d’ASI i exregidor de Llucmajor Joaquín Rabasco fou conduït ahir migdia a la presó de Palma, on estarà tancat de manera provisional fins que no pugui abonar la fiança personal de 120.000 euros que li ha imposat la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Palma, presidida pel magistrat Eduardo Calderón. Passades les 14.30 hores i després d’una breu vista judicial, Rabasco sortí engrillonat dels despatxos de Can Berga, acompanyat per dos agents de paisà de la Guàrdia Civil que l’introduïren en un vehicle camuflat i se l’emportaren cap al centre penitenciari. Des de fora del cotxe, l’actual regidor d’ASI a Llucmajor, Guillermo Roig, oferí a Rabasco el seu suport gestual aixecant-li el polze.

L’alt "risc de fuga" ha estat el principal motiu exposat per la Sala per enviar el polític ultradretà de Llucmajor a la presó abans que es resolguin els recursos sobre la sentència condemnatòria en contra seu. En aquest sentit, els magistrats de l’Audiència Provincial han valorat la "manca de vinculacions socials i familiars" de Rabasco i, també, els viatges del líder espanyolista a Alemanya i els seus contactes com a membre de la Policia Nacional espanyola. "Tal com ha reconegut la defensa, ha viatjat amb anterioritat a Alemanya i ho podria tornar a fer, però aquesta vegada per no tornar", indica l’acte judicial emès per l’Audiència de Palma que envia Joaquín Rabasco a la presó.

Notícies relacionades

Doblers ocults

A més, afegeix l’acte judicial, Rabasco està separat de la seva esposa i els seus fills són grans, de manera que no té família al seu càrrec. Per aquesta manca de vincles familiars, argumenten els magistrats de l’alt tribunal, el risc que marxi de l’Estat espanyol és major "i possibilita que l’acusat valori seriosament l’opció d’evadir-se de la Justícia, evasió que es podria veure afavorida per la seva condició de policia nacional en situació de segona activitat". L’Audiència considera que el fet d’haver estat agent policial li ofereix "més facilitats pels coneixements de què disposa i per les persones que podria conèixer de la seva etapa de funcionari per intentar la fuga".

En l’exposició d’arguments per tancar Rabasco, la Sala presidida per Calderón també valora la "important suma de doblers" fruit del benefici econòmic dels delictes comesos que encara no han aflorat i que, per tant, el líder d’ASI podria usar per "materialitzar" la seva fugida. Una circumstància que s’afegeix a la gravetat de la pena i al fet que encara tingui més processos pendents. El líder d’ASI, Joaquín Rabasco, fou condemnat a sis anys de presó el 16 de novembre passat per delictes de malversació de doblers públics i per insolvència punible. El mateix dia es conegué també la pena de tres anys de presó i vuit d’inhabilitació absoluta contra Lluc Tomàs (PP), fins llavors batle de Llucmajor en coalició amb ASI, que fou condemnat en el mateix cas per un delicte de malversació de diners públics. Durant la vista prèvia a la decisió de l’alt tribunal, la Fiscalia Anticocorrupció havia demanat l’ingrés incondicional de Rabasco a la presó o la imposició d’una fiança de 800.000 euros.